Transport Online - Hiab viert 70 jaar leiderschap in laad- en lossystemen

Hiab viert 70 jaar leiderschap in laad- en lossystemen

Hiab viert 70 jaar leiderschap in laad- en lossystemen
07-05-2014 16:15 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Hiab, onderdeel van Cargotec, bestaat dit jaar zeventig jaar. Aan de basis van dit jubileum staat een van de grote ideeën die bepalend zijn geweest voor het moderne wegtransport. Begin jaren '40 zocht de Zweedse skifabrikant Eric Sundin naar een manier om de zware boomstammen die hij gebruikte voor de productie van zijn ski's makkelijker uit het bos naar zijn fabriek te krijgen. De hydraulische kraan die hij daarvoor ontwikkelde, bleek niet alleen de oplossing voor zijn probleem te zijn, maar ontketende ook een revolutie in laden en lossen die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Eric Sundin, mede-oprichter van Hiab in 1944, bedacht een methode om het koppel van een vrachtwagenmotor hydraulisch om te zetten in een hefbeweging, een systeem dat later bekend zou worden als de 'Hiab Method'. Nu, zeventig jaar later, is dit principe toegepast in meer dan een half miljoen laadkranen en werken chauffeurs in meer dan honderd landen verspreid over de hele wereld dagelijks volgens de Hiab-methode.

Parallel aan de groei van Hiab heeft ook het basisidee van Sundin - dat een vrachtwagen die is uitgerust met een hydraulisch systeem veel meer kan dan alleen een lading van A naar B brengen - zich verder ontwikkeld. Tegenwoordig vormt de 'Hiab Method' de basis voor de producten van de acht premium merken die samen Hiab vormen en zijn voorzien van het logo met de olifant: HIAB autolaadkranen, JONSERED recycling- en houtkranen, LOGLIFT houtkranen, MOFFETT meeneemheftrucks, MULTILIFT afzetsystemen en DEL, WALTCO en ZEPRO laadkleppen.

Sundin was zelf zijn eerste klant en het uitgangspunt om producten te ontwikkelen die een antwoord vormen op reële behoeften van klanten, is onveranderd gebleven. Of het nu gaat om hoge eisen ten aanzien van snelheid of nauwkeurigheid, om de noodzaak van superieure flexibiliteit of om de vraag naar systemen die berekend zijn op de zwaarste bedrijfsomstandigheden. Dankzij de combinatie van opgebouwde knowhow, vooruitstrevende technologie en 's werelds grootste netwerk voor sales, services en technische ondersteuning, kan Hiab een complete oplossing bieden voor vrijwel elke behoefte op het gebied van laad- en lossystemen.

Hiab-directeur Roland Sundén zegt hier het volgende over: "Dit uitgangspunt heeft ervoor gezorgd dat Hiab is uitgegroeid van een pionier tot 's werelds grootste leverancier, met 2700 medewerkers die onze belangrijkste klantsegmenten bedienen. Dankzij onze producten is de productiviteit in de bouw, afvalverwerking, bosbouw en andere belangrijke sectoren substantieel toegenomen. Daarnaast hebben we gezorgd voor verbetering van de snelheid, veiligheid en nauwkeurigheid in de distributie en logistiek. Maar boven alles hebben we flexibiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid weten te bieden aan onze klanten, van eigenrijders met slechts één truck tot de allergrootste wereldwijd opererende ondernemingen."

Speciale jubileumserie

Ter gelegenheid van zijn 70-jarig jubileum brengt Hiab een unieke serie kranen uit die met hun hypermoderne technologie een geschiedenis van zeventig jaar innovatie bekronen. Deze Jubilee Crane-serie bestaat uit speciale versies van de recent geïntroduceerde HIAB X-HiPro 192 en HIAB X-HiDuo 188 compleet met een pakket unieke opties die de klant op elk gebied wat extra's bieden. Elke kraan is genummerd en wordt geleverd met een eigen kraanpaspoort. 

"We zijn trots op onze kranen en ons verleden. En we zijn al onze klanten dankbaar voor hun waardering voor de bijzondere kwaliteiten van onze producten en de waarde die deze aan hun bedrijven toevoegen. Dat is het waard om gevierd te worden", aldus Roland Sundén.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions