Transport Online - Helft Europees wegvervoer bouwgerelateerd

Helft Europees wegvervoer bouwgerelateerd

Helft Europees wegvervoer bouwgerelateerd
06-05-2014 17:29 | Transport | auteur De Redactie

De helft van het door Europese wegtransporteurs vervoerde gewicht aan goederen is bouwgerelateerd. De aandelen per vervoersland lopen sterk uiteen. Ook voor de Nederlandse transporteurs zijn bouwgoederen de meest vervoerde goederen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het cbs.

In 2012 vervoerden Europese wegtransporteurs 14,5 miljard ton aan goederen. De helft hiervan was gerelateerd aan de bouwnijverheid, zoals zand, grind, grond, beton en bouwmaterialen. Per land verschilt het aandeel vervoerde bouwgoederen fors. Roemenië en Luxemburg zijn in Europa met een aandeel van meer dan 70 procent koplopers. In absoluut gewicht spelen beide landen slechts een bescheiden rol in het Europese wegvervoer.

Aandeel bouwgerelateerd wegvervoer in 2012

Het wegtransport van bouwgoederen kenmerkt zich door relatief korte ritten met veel vervoerd gewicht. Bouwgerelateerde goederen vormen, gemeten in vervoerd gewicht, ook in het wegvervoer door Nederlandse transporteurs het grootste aandeel. In 2012 was 36 procent van de vervoerde goederen bouwgerelateerd. Het aandeel behoort hiermee tot een van de laagste van alle Europese landen. Vergeleken met de twee grootste transportlanden Duitsland en Frankrijk ligt dit 20 procentpunt lager.

Verdeling wegvervoer in Nederland naar goederensoort in 2012

Het lage aandeel bouwvervoer in Nederland is onder meer toe te schrijven aan de  binnenwateren, waar relatief veel bouwgoederen over worden vervoerd. Het aandeel binnenvaart in het totale goederentransport is in Nederland het hoogst in Europa.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen