Clicky


Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur in Assen

Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur in Assen
05-05-2014 13:33 | Binnenland | auteur De Redactie

ASSEN -  - Premier Mark Rutte (VVD) heeft maandag om 13.00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken op het bevrijdingsfestival in Assen. Hij gaf daarmee de aftrap voor in totaal veertien festivals in Nederland.

De vlam werd rond middernacht al ontstoken in Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, en daarna door burgemeester Geert van Rumund overgedragen aan de Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar.

Assen is dit jaar de stad waar de nationale viering van Bevrijdingsdag wordt gehouden. De dag begon in het bijzijn van Rutte met de traditionele 5 meilezing in Theater de Nieuwe Kolk. Die werd dit jaar gehouden door Mary Robinson, de eerste vrouwelijke president van Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Behalve in Assen zijn er ook bevrijdingsfestivals in onder meer Amsterdam, Groningen, Zwolle, Rotterdam, Den Bosch en Vlissingen. De zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob vliegen met helikopters naar de festivals waar ze optreden.

Naast de festivals vinden door het hele land tal van evenementen en activiteiten plaats om te vieren dat het 69 jaar geleden is dat na vijf jaar een eind kwam aan de Duitse bezetting. De festiviteiten wisten vorig jaar een miljoen bezoekers te trekken.

Bevrijdingsdag wordt zoals elk jaar afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koning Máxima, prinses Beatrix en premier Rutte zijn daarbij aanwezig. (Novum)