Ook Belgisch spoorbedrijf schikt met Fyra-bouwer

Ook Belgisch spoorbedrijf schikt met Fyra-bouwer
05-05-2014 13:15 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Het Belgische spoorwegbedrijf NMBS heeft een schikking van tweeënhalf miljoen euro getroffen met AnsaldoBreda over de door mankementen geteisterde Fyra-treinen. Dat bevestigt een zegsman van de NMBS maandag na berichtgeving van persbureau Belga. Het Belgische spoor eiste een vergoeding van 27 miljoen euro van AnsaldoBreda, dat eerder ook al met de NS schikte.

De NMBS diende de claim in september vorig jaar in bij de rechtbank in Utrecht, maar de nu getroffen schikking vond plaats buiten de rechtbank om. Het bedrag van de schikking dient als compensatie voor de schade die het spoorbedrijf leed door het niet-leveren van de Fyra-treinen. Het gaat daarbij onder meer om kosten voor marketing en het regelen van ander vervoer.

Dat de schikking aanmerkelijk lager uitvalt van de eis, deert de Belgen naar eigen zeggen niet. "We vinden dit beter dan de jarenlange onzekerheid die gepaard gaat met een rechtszaak", aldus de zegsman. "We kunnen ons nu namelijk weer vol richten op onze kerndiensten: het vervoeren van reizigers."

De schikking van tweeënhalf miljoen euro komt boven op een bedrag van 37 miljoen dat de NMBS vorig jaar al van AnsaldoBreda terugkreeg. Dat geld was het voorschot dat de Belgen hadden betaald voor drie hogesnelheidstreinen die uiteindelijk niet werden geleverd. "De investeringen hadden we dus al terug", aldus de woordvoerder.

De NMBS en de NS besloten in de zomer van vorig jaar te stoppen met de Fyra, nadat de Italiaanse V250-treinen doorlopend getroffen werden door defecten. De NS trof eerder dit jaar al een schikking met AnsaldoBreda. Het spoorbedrijf stuurde alle al geleverde treinen terug en kreeg een bedrag van 125 miljoen euro. Dat was 88 miljoen minder dan betaald. (Novum)Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden