Clicky


Staking bij Air France van de baan

Staking bij Air France van de baan
02-05-2014 13:13 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De geplande stakingen van bijna een maand bij Air France zijn van de baan. Dat maakte de Franse pilotenvakbond SNPL vrijdag bekend. Een reden voor het afblazen van de stakingen tussen 3 en 30 mei, die volgens de maatschappij dagelijks tien miljoen euro zou hebben gekost, geeft de bond daarbij niet.

De pilotenbond maakte maandag bekend om nagenoeg elke dag in de maand mei te gaan staken. De piloten zouden dan dagelijks vijf uur niet vliegen. Ze wilden zo actievoeren tegen een stakingswet in Frankrijk. Die schrijft voor dat stakers hun acties uiterlijk 48 uur van tevoren moeten aankondigen.

De piloten willen van die limiet af. Door het vroege aankondigen kunnen werkgevers namelijk tijdig vervangend personeel vinden. Daarnaast willen de piloten de onderhandeling over een nieuwe cao weer hervatten, zo meldde SNPL eerder deze week in een verklaring.

Frédéric Gagey, topman van de Franse poot van Air France-KLM, noemde de staking toen 'onbegrijpelijk'. In een nieuwe reactie vrijdag stelt Gagey dat het afblazen van de staking 'uitstekend nieuws' is voor zowel de reizigers als het personeel van Air France. (Novum)