Clicky


Maleisië bepleit real-time volgen van vliegtuigen

Maleisië bepleit real-time volgen van vliegtuigen
01-05-2014 19:42 | Algemeen | auteur De Redactie

KUALA LUMPUR - De Maleisische regering heeft donderdag een tussentijds rapport vrijgegeven over de verdwijning van vlucht 370 van Malaysia Airlines op 8 maart. Het rapport verschaft geen nieuwe inzichten over wat met de Boeing 777 kan zijn gebeurd. Wel bevat het de aanbeveling om voorzieningen te treffen om verkeersvliegtuigen, die lange tijd boven afgelegen gebieden vliegen, real-time te kunnen volgen.

Volgens het rapport duurde het zeventien minuten voordat luchtverkeersleiders doorhadden dat vlucht MH370 van de radar was verdwenen. Vietnamese verkeersleiders deden toen navraag bij hun Maleisische collega's omdat zij geen contact kregen met de piloten en het toestel niet op hun schermen verscheen. Het duurde daarna nog vier uur voordat de Maleisische autoriteiten een zoekactie in gang zetten. Malaysia Airlines dacht dat het toestel het Cambodjaanse luchtruim was binnengevlogen, maar de Cambodjaanse autoriteiten zeiden geen informatie of contact over of met vlucht 370 te hebben gehad.

Op de militaire radar van Maleisië was te zien dat het toestel, dat met 239 inzittenden was opgestegen voor een vlucht van Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Beijing, was omgekeerd en naar het westen was gevlogen. Dat bleek toen de radargegevens de volgende ochtend werden afgespeeld, bijna zeven uur nadat de Boeing van de civiele radar was verdwenen.

Minister van defensie Hishammuddin Hussein zei dat hij twee uur later door het leger op de hoogte werd gesteld en dit had overgebracht aan premier Najib Rizak, die meteen een zoekactie liet starten in de Straat van Malakka.

Volgens de vrachtbrieven was er aan boord een pakket lithium-ionbatterijen. Er stond bij vermeld dat het pakket 'met zorg' behandeld moest worden. Volgens Malaysia Airlines was de verpakking conform de richtlijnen van de ICAO en IATA en waren de batterijen geclassificeerd als 'niet-gevaarlijke goederen'.

Tot dusver is nog geen spoor van het verdwenen vliegtuig gevonden. Een onbemande duikboot speurt de zeebodem af in een zuidelijk deel van de Indische Oceaan waar signalen zijn opgevangen die waarschijnlijk afkomstig waren van de zwarte doos van een vliegtuig. Extra apparatuur wordt ingevlogen om in de komende weken in een uitgebreider gebied te zoeken. (Novum/AP)