Clicky


DFDS Vlaardingen krijgt ultimatum voor betere cao

DFDS Vlaardingen krijgt ultimatum voor betere cao
01-05-2014 10:37 | Algemeen | auteur De Redactie

VLAARDINGEN - De ongeveer honderd werknemers van de DFDS terminal in Vlaardingen zijn klaar voor acties. Woensdag hebben vakbondsleden de voorstellen van de werkgever voor een nieuwe cao verworpen. DFDS heeft tot vrijdag 2 mei 17:00 uur de tijd gekregen om met een goed voorstel te komen.

De werkgever stelt voor om 13 procent van de onregelmatigheidstoeslag af te schaven voor de drie ploegendiensten met werkdagen tot wel 12 uur. Ook wil hij het functieloongebouw aanpassen. Er werken nu mensen die breed inzetbaar zijn om opleggers met vracht op vrachtschepen te plaatsen met een rollon-rolloff systeem en de opleggers los- en vast te koppelen. De werkgever wil dat iedereen een eigen specialisatie krijgt, waarschijnlijk om ze lager te kunnen inschalen.

"Alle veranderingen in dit voorstel zijn een stap omlaag. Niet alleen wil DFDS veel zwaardere roosters en inflexibele functie invoeren, hij wil voor die werknemer veel minder gaan betalen", legt vakbondsbestuurder Cees Bos uit.

Bij de DFDS terminal worden opleggers op vrachtschepen geladen met zeer gevarieerde vrachten, van groente en fruit tot machine onderdelen en auto’s. Er gaan gemiddeld 160 opleggers op een schip en er vertrekken dagelijks vier volle vrachtschepen richting Britse havens.

"Een cao-conflict zou bijzonder schadelijk uitpakken en niet alleen voor DFDS zelf", rekent Cees Bos voor "Als dit zou uitlopen op een echte staking blijven per etmaal 600 volle vrachtwagens in Nederland aan de kade staan."