Clicky


Politie arresteert activisten Greenpeace

Politie arresteert activisten Greenpeace
01-05-2014 10:02 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - De politie heeft donderdagochtend de kapitein van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior III gearresteerd. In totaal zijn zo'n dertig activisten opgepakt, meldt de politie. Het schip van de milieuorganisatie probeerde in de Rotterdamse haven te voorkomen dat een Russische tanker met olie uit het Noordpoolgebied aanmeert.

De kapitein is aangehouden voor het negeren van aanwijzingen, twittert de politie. De rest van de activisten zijn aangehouden op de kade en op bootjes. "Andere opvarenden zijn niet gearresteerd, want de kapitein is de eindverantwoordelijke", meldt een woordvoerder van de politie. "Het schip wordt nu overgevaren naar een andere locatie."

De rust is weer teruggekeerd in de haven, meldt de zegsman. "Ik heb van Greenpeace begrepen dat hun actie nu beeindigd is. Mijn eigen verwachting is dat de activisten die worden overgebracht naar het bureau niet lang vast zullen zitten." De tanker is gewoon aangemeerd, aldus de politie.

De boot van Greenpeace lag kort tussen de olietanker en de kade, liet een woordvoerder van de Rotterdamse haven weten. Het personeel van de haven belde de politie omdat de tanker door toedoen van activisten niet kon aanmeren.

Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza probeerden te voorkomen dat de olietanker kon aanmeren.

Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren. De Russische tanker de Michail Oeljanov levert olie uit het Noordpoolgebied voor oliebedrijf Total, dat volgens de NOS heeft laten weten hierna geen olie meer uit het gebied te willen.

Donderdag bleek dat de Russische olietanker niet te traceren was op websites die overzichten geven van al het grote scheepvaartverkeer. Het is niet duidelijk of het volgsysteem bewust is uitgeschakeld of dat ergens sprake is geweest van een storing. (Novum)