Clicky


Rutte: uittreden eurozone nooit overwogen

Rutte: uittreden eurozone nooit overwogen
30-04-2014 19:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Premier Mark Rutte (VVD) schrijft woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet een vertrek uit de eurozone 'nooit heeft overwogen'. De Kamer had om de brief gevraagd naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant woensdagochtend.

De krant schreef dat Rutte in 2012 in een gesprek met EU-president Herman van Rompuy had gedreigd om uit de euro te stappen als Van Rompuy vast zou houden aan zijn plannen om lidstaten met elkaar contracten te laten afsluiten over economische hervormingen.

Rutte stelt dat Van Rompuy in het interview met de krant zegt dat 'hij zich niet herinnert dat de Nederlandse positie zo sterk werd verwoord als de vraagstelling van de journalist doet vermoeden'. Ook in een boek van de EU-president, dat aanleiding was voor het interview, staat volgens Rutte niets over een eventueel uittreden van Nederland uit de eurozone. Het kabinet heeft dat volgens hem 'nooit overwogen'.

Verder schrijft de premier dat tijdens de ontmoeting twee jaar geleden helemaal niet over contracten is gesproken. Wel werd gepraat over de transferunie. Waarbij lidstaten voor elkaars financiële problemen zouden opdraaien. Daar was Nederland tegen en die boodschap heeft de premier dan ook in 'stevige termen' aan Van Rompuy meegedeeld. Nederland stond daarin volgens Rutte niet alleen. (Novum)