Clicky


Russische olietanker niet meer te traceren

Russische olietanker niet meer te traceren
30-04-2014 11:27 | Algemeen | auteur De Redactie

Een Russische tanker die met omstreden olie op weg is naar de haven van Rotterdam is voor Greenpeace niet meer te traceren. Greenpeace wil de Michail Oeljanov onderscheppen voor een protestactie, maar op sites die een overzicht geven van al het grote scheepvaartverkeer wordt de positie van het schip niet meer bijgehouden.

Een bekende site op dit gebied, marinetraffic.com, heeft dinsdag rond 13.15 uur voor het laatst een positie doorgegeven. De olietanker voer toen ten westen van Noorwegen, ongeveer ter hoogte van Oslo. De olie in de tanker is afkomstig van een nieuw Russisch booreiland bij de poolcirkel. Volgens Greenpeace gaat het boren naar olie in het poolgebied gepaard met te grote risico's. Een protest tegen het platform leidde vorig jaar tot de arrestatie van tientallen Greenpeace-betogers. Zij werden maanden vastgehouden.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een groot schip niet via scheepvaartverkeersites te volgen is, maar bij het Havenbedrijf Rotterdam, de Kustwacht en de politie kon niemand direct met zekerheid zeggen of een schip verplicht is zijn positie door te geven. "Voor de reder is het natuurlijk gemakkelijk omdat hij dan overzicht op zijn schepen te houden, maar voor de veiligheid is het niet per se nodig. We hebben natuurlijk ook radars", zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam.

Overigens valt niet met zekerheid te zeggen of het volgsysteem bewust is uitgeschakeld of dat ergens sprake is van een storing.

Greenpeace vaart een stuk op zee ten westen van Den Helder met de Rainbow Warrior III. Met dat schip wil de organisatie de tanker onderscheppen. Ondertussen is steeds onduidelijker wanneer het schip in de haven wordt verwacht. "Eerst was het begin deze week, toen eind deze week, nu weten we het niet meer. Volgens mij wordt er een spelletje gespeeld om journalisten aan het werk te houden", zegt de woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam.