Clicky


PVV wil Kamer terug van reces om dreigement Rutte

PVV wil Kamer terug van reces om dreigement Rutte
30-04-2014 10:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De PVV wil dat de Tweede Kamer nog deze week met premier Mark Rutte (VVD) debatteert over zijn dreigement om de eurozone te verlaten. Dat laat PVV-leider Geert Wilders woensdag weten. Hij noemt de uitspraken van Rutte 'een absolute doorbraak'.

"De eurozone verlaten is een uitstekend idee en goed voor Nederland", aldus Wilders. "Rutte moet zijn terechte wens en dreigement maar eens waarmaken. Eerder was hij nog tegen het PVV-voorstel de eurozone te verlaten maar nu blijkt hij er zelf voorstander van te zijn geweest." Volgens Wilders is het belangrijk om nog deze week over dit punt met de Tweede Kamer te praten.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil in eerste instantie opheldering per Kamerbrief. Hij geeft Rutte tot donderdagmiddag 12.00 uur om met uitleg te komen.

"Het is belachelijk als onze premier gedreigd zou hebben uit de euro te stappen. Uit angst voor eurokritische geluiden zet Rutte zo onze banen en economie op het spel. We hebben leiderschap nodig in Europa, geen politici die bij elk meningsverschil dreigen de euro te verlaten", zegt Klaver in een verklaring.

SP'er Harry van Bommel stelt dat de premier zijn dreigementen waar had moeten maken. "Rutte had moeten doorbijten met zijn dreigement rond de euro. Dan werd Nederland nu niet kapotbezuinigd", zegt hij op Twitter.

Rutte zou in 2012 in een gesprek met EU-president Herman Van Rompuy hebben gedreigd uit de euro te stappen als hij vasthield aan zijn plannen voor de eurozone. Dat zeggen Van Rompuy en enkele andere betrokkenen woensdag in de Volkskrant. Rutte zegt in de krant dat een dreigement de euro op te geven nooit aan de orde is geweest. (Novum)