Clicky


Verlies voor Air France-KLM neemt iets af

Verlies voor Air France-KLM neemt iets af
30-04-2014 09:43 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal een operationeel verlies van 608 miljoen euro geleden. Daarmee is het verlies iets lager dan de 641 miljoen van een jaar eerder. De omzet daalde met 2,2 procent naar 5,6 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij maakte woensdag de eerstekwartaalcijfers bekend.

Een deel van het negatieve resultaat, in totaal 117 miljoen euro, was toe te schrijven aan ongunstige wisselkoersen. Air France-KLM ontving bovendien 1,9 procent minder inkomsten van passagiers. Dat was een gevolg van de late paasdagen, die in tegenstelling tot vorig jaar niet in het eerste kwartaal werden meegerekend. Doorgaans leveren de dagen rond Pasen extra inkomsten op voor de luchtvaartmaatschappij.

Ook de omzet uit vrachtvervoer daalde, met 3,4 procent naar 676 miljoen euro. De vrachtafdeling blijft het zorgenkind en herstelt minder snel dan gehoopt, aldus de maatschappij. Air France-KLM overweegt herstructureringsmaatregelen om het tij in de tak te keren. Door kostenbesparingen wist Air France-KLM het negatief operationeel resultaat begin dit jaar terug te dringen van vijftig naar 34 miljoen in de min.

Air France-KLM blijft uitgaan van een kasstroom van 2,5 miljard euro in heel 2014. Het Frans-Nederlandse bedrijf wil die doelstelling halen ondanks een 'lastig economisch klimaat'.

Ook de schuldenlast moet worden teruggedrongen, tot 4,5 miljard euro in 2015. De totale schuld van de vliegmaatschappij kwam hoger uit dan aan het einde van het vierde kwartaal van 2013 en stond op 5,5 miljard euro.