Clicky


Randstad ziet uitzendmarkt herstellen

Randstad ziet uitzendmarkt herstellen
30-04-2014 09:21 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het voorzichtige herstel van de uitzendmarkt in de laatste maanden van vorig jaar heeft zich in het eerste kwartaal doorgezet. Vooral in Noord-Amerika nam de vraag naar uitzendkrachten flink toe, zo meldt Randstad woensdag bij het presenteren van de eerstekwartaalcijfers. Ook in Europa groeit de vraag, zij het langzamer.

Ook in de komende maanden groeit de uitzendmarkt verder, zo verwacht topman Jacques van den Broek. Die ontwikkeling vertaalt zich in betere prestaties van zijn uitzendbureau. Na een kleine omzetgroei in het vierde kwartaal zag Randstad de inkomsten vorig kwartaal met vier procent oplopen in vergelijking met een jaar geleden.

De omzet van het Nederlandse bedrijf kwam daardoor uit op net geen vier miljard euro. Ook de winst van Randstad groeide, met ruim veertig procent naar een kleine tachtig miljoen euro. Die stijging is onder meer het gevolg van de kostenbesparingen die Randstad de afgelopen jaren doorvoerde, aldus Van den Broek.

De topman, die in februari het stokje overnam van scheidend bestuursvoorzitter Ben Noteboom, verwacht wel dat de kosten in het tweede kwartaal toenemen. Dat is tussen april en juni altijd het geval, zegt hij, omdat Randstad dan meer reclame moet maken voor seizoenswerk. De verwachting is echter dat de omzet ook stijgt.

De cijfers van Randstad bieden een aardig inzicht in het presteren van de arbeidsmarkt, die doorgaans voorloopt op ontwikkelingen in de rest van de economie. Wanneer de economie aantrekt, grijpen veel bedrijven namelijk eerst terug op de flexibele uitzendkrachten. Als het herstel voortduurt, worden die krachten vervolgens vervangen door werknemers die rechtstreeks in dienst zijn. (Novum)