Clicky


Tot tweeënhalf jaar cel voor uitbuiten vrouwen

Tot tweeënhalf jaar cel voor uitbuiten vrouwen
28-04-2014 17:11 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Zes Roemeense mensenhandelaren zijn maandag veroordeeld tot celstraffen tot tweeënhalf jaar. Ze dwongen Roemeense vrouwen in de prostitutie te werken en pakten hun geld af. De rechtbank op Schiphol sprak een verdachte vrij wegens gebrek aan bewijs.

De vrouwen wisten meestal wel dat ze in de prostitutie zouden gaan werken. Toen ze in Nederland waren, bleek echter dat ze al hun inkomsten moesten afstaan en lange werkdagen moesten maken van twaalf tot vijftien uur.

De slachtoffers kwamen achter de ramen terecht in Amsterdam en Alkmaar en werden voortdurend gecontroleerd. Ze werden bedreigd en psychisch en fysiek mishandeld. Een van de slachtoffers stapte drie jaar geleden naar de politie met het verhaal over de uitbuiting. Later volgden meer aangiftes.

Het Openbaar Ministerie had tot vier jaar cel geëist. De straffen vielen iets lager uit omdat de rechtbank niet alle feiten op de tenlasteleggingen bewezen acht. Justitie wilde voor de hoofdverdachte bijvoorbeeld vier jaar cel, maar de rechtbank kwam tot tweeënhalf jaar omdat de rechtbank niet al het geweld tegen de vrouwen bewezen acht.

De meeste mensenhandelaren moeten ook een schadevergoeding van duizenden euro's betalen aan de slachtoffers. (Novum)