Clicky


'Nederlandse olieraffinaderijen op de schop'

'Nederlandse olieraffinaderijen op de schop'
28-04-2014 09:34 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Shell en Kuwait Petroleum gaan bezuinigen op hun Nederlandse raffinaderijen. Shell sluit volgend jaar een fabriek voor basisoliën in Pernis omdat de fabriek de concurrentieslag met fabrieken in het Midden-Oosten niet aankan. Door de sluiting verdwijnen zeventig arbeidsplaatsen bij de Brits-Nederlandse oliemaatschappij. Werknemers hoeven waarschijnlijk niet voor baanverlies te vrezen. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag.

De productie van de fabriek in Pernis, waar smeermiddelen zoals motorolie voor auto's en schepen worden gemaakt, wordt volgend jaar deels gestopt. Later verdwijnt de hele productie. Personeel kan zeer waarschijnlijk elders op het terrein een nieuwe baan krijgen. Vakbond FNV verwacht dat circa honderd mensen door de bezuinigingen worden geraakt, aldus het FD.

Ook in de Nederlandse activiteiten van Kuwait Petroleum wordt 'per onmiddellijk' gesneden. Het bedrijf wil een 'agressieve kostenreductie' doorvoeren, blijkt uit een interne memo in handen van de krant. De komende twee maanden moet het aantal onderaannemers bij Kuwait Petroleum Europoort met zestig procent afnemen. Dat kost ongeveer honderd mensen hun baan, denkt FNV.

Kuwait Petroleum zet ook de bouw van een nieuwe kraker die ruwe olie verwerkt nog even in de ijskast. Het project van een miljard euro zou te duur zijn. Op de raffinaderij in Rotterdam werken 350 mensen.

Oliemaatschappijen met raffinaderijen in Europa kampen met overcapaciteit, waardoor de winstmarges per vat olie dalen. (Novum)