Clicky


Oud-Barcelona-trainer Tito Vilanova overleden

Oud-Barcelona-trainer Tito Vilanova overleden
25-04-2014 19:18 | Sport | auteur De Redactie

BARCELONA - Voormalig FC Barcelona-trainer Tito Vilanova is op 45-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de club vrijdag. Vilanova, wiens voornaam eigenlijk Francesc luidde maar die de bijnaam Tito had, vocht al jaren tegen kanker aan de speekselklier. Vorige week vrijdag werd hij in een ziekenhuis in Barcelona met spoed geopereerd aan zijn maag. Ondanks die ingreep bleef zijn situatie zeer ernstig.

Vilanova had Barcelona vorig seizoen onder zijn hoede. Toen moest hij al enkele keren vrijaf nemen vanwege behandelingen. In juli 2013 noopte zijn gezondheidstoestand hem ontslag te nemen.

De oud-middenvelder was tussen 2008 en 2012 assistent van de zeer succesvolle Pep Guardiola bij Barcelona, nadat hij daarvoor al een jaar trainer van het tweede team was geweest. Na het vertrek van Guardiola nam Vilanova het stokje over. Onder zijn leiding werd Barcelona landskampioen en won de club de Spaanse Supercup.

Als speler doorliep 'Tito' de jeugdopleiding van Barcelona, maar een doorbraak in het eerste elftal bleef uit. Hij speelde vervolgens onder meer voor Figueres, Celta de Vigo, Real Mallorca en Elche, voordat hij in 2002 bij Gramenet een punt zette achter zijn actieve carrière.?

Vilanova laat een vrouw en twee kinderen achter. Zoon Adrian speelt in de jeugdopleiding van Barcelona.

Barcelona opent vrijdag nog een ruimte in het stadion waar een condoleanceregister kan worden getekend. Ook komt er een herdenkingsdienst. De club roept fans verder op om de wens van Vilanova en zijn familie om privacy te respecteren.

Vanuit de voetbalwereld stromen de condoleances inmiddels binnen. Op Twitter betonen clubs als Manchester United, Internazionale en Chelsea hun respect. Ook Real Madrid-speler Sergio Ramos gedenkt Vilanova. De verdediger noemt hem 'een voorbeeld van strijdlust en kracht'.

Buiten de voetbalgemeenschap dringt het verlies van Vilanova ook door. Tennisser David Ferrer en de organisatie van de Vuelta betuigen ook hun medeleven op Twitter. (Novum/AP)