Transport Online - Koning trapt tweede editie Koningsspelen af

Koning trapt tweede editie Koningsspelen af

Koning trapt tweede editie Koningsspelen af
25-04-2014 12:01 | Binnenland | auteur De Redactie

ENS - Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend om 09.30 uur op basisschool Het Lichtschip in het Flevolandse plaatsje Ens het startsein gegeven voor de tweede editie van de Koningsspelen. Hij deed dit door op een oranje fluitje te blazen.

De kinderen begonnen daarna aan een wereldrecordpoging om met zo veel mogelijk kinderen tegelijkertijd te dansen en zingen. Ze deden dit op het speciaal gecomponeerde nummer Doe de Kanga van Kinderen voor Kinderen. Na het dansen gingen alle scholen in Nederland over op het programma van de Koningsspelen. Scholen mogen dit zelf invullen.

De koning noemde het voor de camera van het Jeugdjournaal 'heel bijzonder' dat de spelen ook dit jaar weer worden gehouden. "Het is fantastisch dat twee grote sporters, Richard Krajicek en Johan Cruijff, de Koningsspelen zo belangrijk vinden dat ze die weer hebben georganiseerd." Verder gaf hij aan het jammer te vinden niet bij de spelen op de school van zijn dochters, de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane, aanwezig te kunnen zijn.

"Ik vind het heel jammer, maar koningin Máxima en ik hebben de taken goed verdeeld." De koningin is vrijdag als vrijwilligster aanwezig op de basisschool van de prinsesjes in Wassenaar. Ook daar worden de Koningsspelen gehouden.

De koning zei verder dat hij de komende dagen het meest uitkijkt naar het vieren van zijn verjaardag. "Als vader is dat uiteindelijk het allerleukst, je verjaardag vieren met je vrouw en je dochters." Hij noemde het verder fantastisch om te zien hoe Nederland vrijdag de Koningsspelen en zaterdag Koningsdag viert. "Ook in de Caribische delen van ons koninkrijk."

Voorafgaand aan het officiële begin van de spelen in Ens werd, net als vorig jaar, voor de kinderen een speciaal ontbijt geserveerd. De koning schoof hierbij om 09.00 uur aan.

Initiatiefnemer en organisator van de spelen Richard Krajicek wenste alle kinderen vrijdagochtend veel plezier. "Iedereen fantastische Koningsspelen toegewenst. Samen ontbijten en sporten. Veel plezier!", schreef hij op Twitter. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap plaatste een vergelijkbaar bericht. "De scholen kleuren vandaag oranje. Voor alle kinderen en leraren die meedoen met de Koningsspelen: veel plezier en een sportieve groet!"

Vorig jaar vielen de Koningsspelen grotendeels in het water vanwege het slechte weer. Toen deden zo'n 1,3 miljoen kinderen mee. Dit jaar belooft het weer een stuk beter te zijn. Het is warm met temperaturen tegen de 25 graden. Pas later vrijdag kunnen er wat buien vallen. In totaal doen vrijdag ruim 1,1 miljoen kinderen op zo'n 5400 scholen mee aan de spelen. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions