Clicky


Verlichting politieauto’s moet uit kunnen

Verlichting politieauto’s moet uit kunnen
24-04-2014 11:42 | Binnenland | auteur Redactie

Den Haag - Volgens berichten in sommige media is de verlichting van een aantal nieuwe politievoertuigen niet handmatig uit te zetten. Hieronder de reactie van het korps op deze berichten.

Tijdens het politiewerk doen zich soms situaties voor waarbij verlichting handmatig uitgezet moet kunnen worden. Dit is een technische eis bij de aanbesteding van nieuwe, opvallende politieauto’s waarbij dit nodig is. Een andere eis is dat de auto’s moeten voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Conflicterende eisen

De technische eisen en wetgeving waar alle nieuwe auto’s in Nederland aan moeten voldoen, zijn de laatste jaren aangescherpt om auto’s veiliger te maken. Een van deze eisen is dat de dagrijverlichting niet meer handmatig kan worden uitgezet. Doordat de twee eisen (verlichting kunnen uitzetten / voldoen aan wetgeving) conflicteren, zijn er auto’s geleverd waarvan de verlichting niet uitgezet kan worden.

Direct aangekaart

Om hoeveel politieauto’s het gaat, is niet bekend. Na enkele reacties van politiemensen is dit direct aangekaart bij de leveranciers en zijn de individuele problemen verholpen. Als er toch nog politieauto’s zijn waarvan de verlichting niet uitkan, kunnen deze terug naar de garage om dit te verhelpen. Alle wagenparkbeheerders van de politie zijn hierover geïnformeerd.

Afwijken

Met alle leveranciers zijn afspraken gemaakt, zodat bij nieuwe politieauto’s de verlichting wel handmatig uitgezet kan worden. De politie mag afwijken van deze technische eis, indien het voor haar werk noodzakelijk is.