Transport Online - Vier MAN-tankautospuiten voor Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Vier MAN-tankautospuiten voor Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Vier MAN-tankautospuiten voor Veiligheidsregio Gelderland-Zuid
24-04-2014 10:32 | M.A.N. | auteur De Redactie

De brandweer van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft vier nieuwe MAN-tankautospuiten in gebruik genomen. Die zijn geleverd door Dutch Rescue Vehicles (DRV) in Hoogeveen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in brandbestrijdings- en hulpverleningsvoertuigen. De blusvoertuigen voor Gelderland-Zuid zijn gebouwd op basis van de MAN TGM 15.290 4x2 BL.

Drie van de vier auto’s zijn voorzien van een hydraulisch dompelpompsysteem waarmee ook vanaf een hoger gelegen punt, zoals een dijk, oppervlaktewater voor het blussen is op te pompen. Aan de levering ging een uitgebreid selectietraject vooraf. In het voorjaar van 2013 publiceerde Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een Europese aanbesteding voor de levering van vier nieuwe tankautospuiten. De levering werd medio 2013 gegund aan DRV, omdat de specificaties van de voorgestelde voertuigen het best overeenkwamen met het eisenpakket.

Krachtige motoren
Onlangs werden de vier voertuigen overgedragen aan de brandweer in Gelderland-Zuid. Na een korte testperiode worden de tankautospuiten ingezet bij de korpsen Wijchen, Tiel, Lingewaal-Noord en Geldermalsen. “Ze vervangen vier tankautospuiten die we al dik vijftien jaar hadden. We waren er zeker niet ontevreden mee, maar met de nieuwe voertuigen zijn we sneller paraat dankzij de automatische transmissie en de flink krachtigere motoren”, aldus Frank de Kruijff van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Modernste techniek
De tankautospuiten zijn voorzien van een dubbele cabine met plaats voor zes brandweermensen. De Kruijff: “Het zijn wat wij traditionele blusvoertuigen noemen. Binnen Brandweer Nederland wordt al gesproken over de inzet van compactere voertuigen met plaats voor vier inzittenden. Maar voor de inzet in ons gebied zijn deze auto’s de beste optie.”

De opbouw van DRV draagt eveneens bij aan de snelle paraatheid. DRV heeft dan ook de modernste techniek toegepast. De opbouw is van Plastisol TZine-S met een watertank van 2.000 liter en een Jӧhstadt TO-3000 HD/LD-pomp. De dompelpomp, de haspel, de generator en de lier zijn hydraulisch aangedreven.

Foto's

 • J.Roeland
  J. WESSELS & Zn
 • J.Roeland
  AHLMANN
 • J.Roeland
  Brandweer West en Midden Brabant.
 • J.Roeland
  Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen