Clicky


Vopak voorziet lager jaarresultaat

Vopak voorziet lager jaarresultaat
23-04-2014 09:28 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Vopak verwacht dat het operationeel resultaat over geheel 2014 met vijf tot tien procent afneemt ten opzichte van 2013. Dat heeft het tankopslagbedrijf woensdag laten weten bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

In februari, bij de presentatie van de jaarcijfers, liet Vopak al weten dat het net als vorig jaar 'uitdagend' zou worden om het recordhoge operationeel resultaat (ebitda) van 2012 te evenaren. Toen werd een resultaat van 768 miljoen euro behaald. Vorig jaar daalde de ebitda al tot 753 miljoen euro. Door de moeilijke omstandigheden in met name Europa, het Midden-Oosten en Afrika laat Vopak nu weten een verdere daling te voorzien.

In de tweede helft van het jaar komt het bedrijf met een update over de langetermijnverwachting voor de ebitda. Het bedrijf gaat daarvoor de komende maanden de resultaten van de bestaande terminals herzien en kijken waar in de wereld aanpassingen nodig zijn. Ook gaat het 'de voortdurende focus op efficiëntieverbeteringen intensiveren'. In het eerste kwartaal heeft Vopak geïnvesteerd in terminals in China en Canada. Vorige week kondigde het bedrijf aan de bezem te halen door een joint venture in Estland.

De omzet van Vopak bedroeg in het eerste kwartaal van 2014 318 miljoen euro, een procent lager dan een jaar eerder. Door de opening van nieuwe terminals nam de capaciteit van het bedrijf met twee procent toe. Dat positieve resultaat werd onder meer tenietgedaan door de negatieve gevolgen van het omrekenen van de omzet naar euro's en een lagere bezettingsgraad bij dochterondernemingen van Vopak. De gemiddelde dekkingsgraad lag een procentpunt lager dan een jaar eerder, op 88 procent.

De ebitda in het eerste kwartaal bedroeg 180 miljoen euro, een daling van vijf procent op jaarbasis. Daarvan werd vier procentpunt veroorzaakt door wisselkoerseffecten, en een procentpunt door de negatieve resultaten van de terminals in Europa, het Midden-Oosten en Afrikade en bij joint ventures. Onder de streep resteerde een nettoresultaat van 68,2 miljoen euro, een daling van zeventien procent. (Novum)