Transport Online - Treinkaartje in spits wordt duurder

Treinkaartje in spits wordt duurder

Treinkaartje in spits wordt duurder
23-04-2014 09:24 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Treinreizigers moeten straks in de spits tot tien procent meer voor hun kaartje betalen dan nu het geval is. In daluren moeten de kaartjes juist twaalf procent goedkoper worden. In nieuwe vervoersafspraken die de NS met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft gemaakt staat dat de NS onderzoekt wat de effecten van zo'n systeem zijn.

De zogenoemde tariefdifferentiatie moet zorgen dat de treinen in de spits minder vaak overvol zijn. Voor mensen met een maand- of jaarkaart mag het tarief maximaal zes procent stijgen. Consumentenorganisaties mogen hun mening over het plan nog geven. Ook voor het goederenvervoer wordt aan flexibele tarieven gedacht.

Met de NS en spoorbeheerder Prorail heeft Mansveld verder afgesproken dat op trajecten waar reizigers langer dan een halfuur in de trein zitten alleen sprinters met minstens één toilet worden ingezet. Ook moeten alle treinen die de NS voortaan bestelt een toilet hebben.Verder moet de NS straks bij een storing binnen een uur voor vervangend vervoer zorgen. De intercity's moeten in de toekomst tot 01.00 uur doorrijden. Nu stopt de dienstregeling vaak rond middernacht.

Verder wil Mansveld de maximale boete die de NS kan krijgen voor achterblijvende prestaties met 2,75 miljoen euro verhogen naar 6,5 miljoen. Ook wordt de boete direct opeisbaar. Verder wil de minister dat bestuurders bij de NS en Prorail geen recht meer hebben op een bonus als hun organisaties zijn beboet. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen