Clicky


Dodental scheepsramp Zuid-Korea passeert honderd

Dodental scheepsramp Zuid-Korea passeert honderd
22-04-2014 09:19 | Algemeen | auteur De Redactie

MOKPO - Het officiële dodental van de scheepsramp in Zuid-Korea is de honderd gepasseerd. De kustwacht heeft tot nu toe 104 lichamen aan land gebracht. Volgens de autoriteiten worden er nog altijd bijna tweehonderd mensen vermist. De kans dat ze nog levend boven water komen is miniem.

Het dodental loopt sinds het weekend sterk op nadat duikers een manier hadden gevonden om het gezonken schip binnen te komen. De lichamen worden door duikers uit het vaartuig gehaald, naar de oppervlakte gebracht en naar het nabij gelegen eiland Jindo vervoerd. Daar krijgen de lichamen een nummer en wordt naar identiteitsbewijzen gezocht. Van personen zonder identificatie worden uiterlijke kenmerken opgeschreven, die aan familieleden van de vermisten worden doorgegeven. Sommige lichamen zijn al aan het ontbinden.

De veerboot zonk bijna een week geleden. De oorzaak is nog altijd een raadsel. Eerdere vermoedens dat het schip een scherpe bocht had gemaakt bleken volgens onderzoekers niet te kloppen. Er is wel van koers veranderd, maar dat gebeurde veel geleidelijker.

Het hoge aantal doden zou het gevolg zijn van het handelen van de kapitein. Hij wachtte terwijl het schip ten onder ging een half uur met evacueren omdat hij bang was dat de opvarenden anders in het water in de problemen zouden komen. Volgens deskundigen had hij alle passagiers op het dek moeten verzamelen, omdat dat hun overlevingskans vergroot zou hebben.

De kapitein en twee bemanningsleden zijn opgepakt op verdenking van nalatigheid en het achterlaten van mensen in nood. Maandag werden nog eens vier andere bemanningsleden in hechtenis genomen. Vrijwel alle doden en vermisten zijn studenten van een school in Ansan, bij Seoul. (Novum/AP)