Clicky


Grote Veluwebrand breidt zich verder uit

Grote Veluwebrand breidt zich verder uit
20-04-2014 17:32 | Binnenland | auteur De Redactie

HOENDERLOO - De grote brand die zondag woedt op de Veluwe heeft inmiddels meer dan vijf vierkante kilometer natuurgebied in de as gelegd. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. Het vuur is nog altijd niet onder controle.

Het gebied dat nu ten prooi is gevallen aan de vlammen staat gelijk aan meer dan 750 voetbalvelden. Het is daarmee veruit een van de grootste natuurbranden in de afgelopen jaren. De hulpdiensten doen er alles aan om verdere uitbreiding te voorkomen maar dat is mede door de wind lastig, aldus de woordvoerder.

Behalve heide is ook een brandweerauto door het vuur gegrepen. Het personeel wist op tijd in veiligheid te komen. De truck heeft volgens de woordvoerder flinke schade opgelopen maar is nog wel inzetbaar.

Het vuur brak rond 08.40 uur door nog onbekende oorzaak uit in de buurt van Hoenderloo. De brand verspreidde zich daarna richting het zuidwesten. De brandweer is met driehonderd mensen en tientallen wagens aanwezig om het vuur te bestrijden. Ook is een blushelikopter van defensie ingezet voor ondersteuning op moeilijk bereikbare plaatsen. Een politiehelikopter vliegt over het gebied om de situatie in kaart te brengen.

Volgens de brandweer is er geen gevaar voor mensen die in de buurt van het park wonen. Ook de rook zorgt vooralsnog niet tot klachten. Mogelijke ontruimingen van dorpen of campings in de buurt zijn nog niet nodig.

Brandweerkorpsen uit de hele regio zijn actief bij het blussen van de brand. Er is bijstand gevraagd van korpsen uit Brabant en Limburg voor assistentie en aflossing. Brandweerlieden uit Twente zijn met rugzakken water het gebied in getrokken om het vuur op zeer moeilijk bereikbare plekken te bestrijden.

Rond de middag werd het natuurgebied ontruimd. Op dat moment waren er zo'n 1500 tot tweeduizend dagjesmensen aan het wandelen of fietsen. Ook bezoekers van het Kröller-Müller Museum zijn naar huis gestuurd. Mensen die niet per se in Hoenderloo moeten zijn, wordt gevraagd uit de buurt te blijven.

De brand is volgens Omroep Gelderland de grootste die Gelderland heeft gekend. Voor zover bekend was tot nu toe alleen een brand in juli 1976 bij het Roozendaalse Veld nog groter. Toen ging ruim vier vierkante kilometer in vlammen op.  (novum)