Transport Online - Hoge Raad verbiedt pedofielenvereniging Martijn

Hoge Raad verbiedt pedofielenvereniging Martijn

Hoge Raad verbiedt pedofielenvereniging Martijn
18-04-2014 10:55 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Hoge Raad heeft pedofielenvereniging Martijn vrijdagochtend verboden en ontbonden. De hoogste rechtbank van Nederland stelt dat de activiteiten van de club schadelijk zijn voor kinderen. Dit gaat boven de vrijheid van de vereniging, luidde het oordeel van de raad.

"Martijn bagatelliseert de gevaren van seksueel contact van volwassenen met jonge kinderen", zei de voorzitter van de raad tijdens de zitting. "Daarnaast propageert de vereniging die opvattingen." Kinderen behoeven, zeker volgens de maatschappelijke opvattingen in Nederland, juist bescherming tegenover volwassenen, redeneerde de voorzitter.

Wel benadrukte de voorzitter dat in het algemeen 'grote terughoudendheid moet worden betracht' bij het verbieden en ontbinden van een vereniging. "In dit bijzondere geval is het noodzakelijk in het belang van de bescherming van de gezondheid, rechten en vrijheden van kinderen."

De vereniging, die in 1982 werd opgericht, kan nu niet meer procederen in Nederland tegen het besluit van de Hoge Raad. Wel kan Martijn naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen. Officieel bestaat de vereniging al niet meer, maar diens leden procedeerden door omdat het volgens hen een principekwestie betrof.

Met het besluit neemt de Hoge Raad het advies over van de advocaat-generaal, die vorig maand een verbod adviseerde. Het hoogste rechtscollege neemt de adviezen van een advocaat-generaal doorgaans over. Justitie vroeg om een verbod op de vereniging omdat die pedoseksualiteit 'vergoelijkt en verheerlijkt', zonder oog te hebben voor kinderen en hun familie

Martijn werd in 2012 al verboden door de rechtbank in Assen. De vereniging werd na de uitspraak ontbonden, maar ging wel in hoger beroep. Het hof vernietigde de uitspraak van de rechtbank vorig jaar vervolgens, omdat geen sprake is van 'dreigende maatschappelijke ontwrichting', iets wat wel nodig is voor een verbod. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

Martijn streefde naar de maatschappelijke acceptatie van vrijwillige seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. De club is ervan overtuigd dat seksuele contacten tussen volwassenen en kinderen niet schadelijk zijn voor kinderen. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,320

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions