Geen brood in de schappen na actie chauffeurs

Geen brood in de schappen na actie chauffeurs [+foto]
18-04-2014 10:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

GRONINGEN - Consumenten in Noord- en Oost-Nederland, die vrijdagochtend een boterham wilden kopen, liepen de kans in de supermarkt lege schappen aan te treffen. Door een staking van een twintigtal vrachtwagenchauffeurs kregen sommige winkelketens hun broden namelijk uren later dan gebruikelijk. Dat liet bestuurder Egon Groen van vakbond FNV Bondgenoten weten.

De staking vond plaats bij transportbedrijf Peter Appel. Chauffeurs vertrokken daar vannacht pas om drie uur. "Dat is veel later dan normaal", aldus Groen. De actie is de zoveelste staking van vrachtwagenchauffeurs in korte tijd. De bestuurders willen een nieuwe cao, maar de onderhandelingen met werkgeversorganisatie TLN liepen vorige maand vast.

Meteen na het begin van de actie kwam de bedrijfsleider van Bakkersland naar buiten gestormd. Hij dreigde dat chauffeurs die niet aan het werk zouden gaan volgende week niet meer voor Bakkersland zouden rijden. De moedige chauffeurs hebben het dreigement naast zich neergelegd en hebben zo voor een geslaagde actie gezorgd, meldt CNV Vakmensen.  

Ook Peter Appel was zeer ontstemd over de actie. "Of de bonden wel weten dat de klanten van Peter Appel (supermarkten) hier last van zouden hebben." Na de bonden telefonisch aansprakelijk te hebben gesteld voor alle schade, is hij in de auto gestapt en naar Emmeloord gereden. "En ja, bonden weten dat klanten van transportbedrijven last kunnen hebben van acties voor een goede cao", aldus CNV Vakmensen.   

De nieuwste acties van de chauffeurs in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland troffen vooral de supermarktketens C1000 en Coop. Volgens een van de chauffeurs zou de laatste winkel, in een dorpje in Groningen, pas rond 12:00 uur weer brood op de plank hebben. Ook de leveringen van de chauffeurs later op de dag doen zijn waarschijnlijk vertraagd.

FNV-Bestuurder Edwin Atema, zelf woonachtig in Groningen maakte onderstaande foto van de lege broodschappen bij een plaatselijke Coop-supermarkt.

©Foto: Edwin Atema/FNV Bondgenoten

De bestuurders van Peter Appel zijn niet de enige die actievoeren, zo stelt Groen. Bij distributiecentra in onder meer Beilen en Zwolle blokkeren chauffeurs de ingang. Op die centra worden leveringen naar ketens zoals Albert Heijn en Jumbo afgehandeld. "Chauffeurs hebben daar iets meer tijd nodig om door de poort te komen", aldus Groen.

Ook donderdag werd al actiegevoerd bij distributiecentra, toen bij Albert Heijn in Zwolle en C1000 in Raalte. De chauffeurs doen dit omdat ze een nieuwe cao willen, met een loonsverhoging van drie procent en meer zeggenschap over werktijden en scholing. Voor de werkgevers is die eis vooralsnog onbespreekbaar. Zij willen een nullijn aanhouden. (Novum/Transport Online)


Transport Online houdt momenteel een enquête onder werknemers en werkgevers in de transportsector over de impasse in de cao-onderhandelingen. Wilt u deze ook invullen? De resultaten worden volgende week bekendgemaakt. U vindt de vragenlijst hier!NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden