Clicky


Imperial Tobacco sluit Britse en Franse fabriek

Imperial Tobacco sluit Britse en Franse fabriek
15-04-2014 13:56 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Sigarettenfabrikant Imperial Tobacco sluit zijn fabrieken in het Franse Nantes en het Engelse Nottingham. Negenhonderd banen verdwijnen door de sluiting. De van oorsprong Britse sigarettenmaker wil reorganiseren om concurrerend te blijven, meldt het bedrijf dinsdag.

Imperial Tobacco kampt met teruglopende vraag in de Europese markt als gevolg van de crisis. Ook de toegenomen handel in illegaal rookwaar is voelbaar bij de multinational, die bovendien last heeft van toegenomen regeldruk in de Europese Unie. De fabrieken in Nantes en Nottingham draaien nog maar op halve capaciteit.

Bestuursvoorzitter Alison Cooper betreurt het baanverlies, maar noemt de voorgenomen sluiting dinsdag in een verklaring 'noodzakelijk om toekomst op lange termijn te garanderen'. Imperial Tobacco wil vanaf 2018 driehonderd miljoen pond (365 miljoen euro) per jaar besparen.

De werknemers worden begeleid in hun zoektocht naar nieuw werk. Het bestuur voert hierover gesprekken met vakbonden en de ondernemingsraad. In Nottingham werken 540 mensen, de fabriek in Nantes heeft 320 werknemers.

In totaal verdwijnen er in Frankrijk 360 banen omdat ook een deel van ondersteunend personeel in Parijs wordt wegbezuidigd. Wereldwijd heeft Imperial Tobacco 46 fabrieken en ongeveer 35 duizend werknemers. Imperial Tobacco produceert onder meer de merken Gauloises, John Player & Sons en West. Ook de Nederlandse shagmerken Van Nelle en Drum zijn van het bedrijf.

Philip Morris besloot begin deze maand de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten om dezelfde redenen die Imperial Tobacco opvoert. Daardoor verdwijnen er direct 1230 banen. In de regio verdwijnt een veelvoud van dat aantal doordat Philip Morris voor veel bedrijvigheid in de omgeving zorgt. (Novum)