Clicky


'Opnieuw grote tabaksfabriek dicht'

'Opnieuw grote tabaksfabriek dicht'
14-04-2014 13:22 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Na het sluiten van de Nederlandse sigarettenfabriek van Philip Morris sluit een andere grote Europese fabrikant van sigaretten zijn deuren. Het Britse Imperial Tobacco heeft plannen om zijn vestiging in het Franse Carquefou te sluiten en de productie naar Polen te verplaatsen, zo schrijft de Franse krant Le Figaro maandag op basis van anonieme bronnen.

De fabriek in de buurt van Nantes is de grootste van Frankrijk. Moederbedrijf Seita, eigendom van Imperial Tobacco zou de fabriek echter willen sluiten om de kosten te kunnen drukken. De sluiting zou Imperial Tobacco in 2018 een jaarlijkse kostenbesparing van 385 miljoen euro moeten opleveren. Daarbij zouden 327 banen verdwijnen.

De fabriek van Seita produceert jaarlijks meer dan twaalf miljard sigaretten, vooral van de merken Gauloises en Gitanes. Moederbedrijf Imperial Tobacco zag de verkoop van sigaretten vorig jaar echter met vijf procent dalen naar 1,8 miljard pond (bijna 2,2 miljard euro). Ook de operationele winst daalde, met acht procent naar 800 miljoen pond.

Het sluiten van de Franse fabriek is niet het eerste vege teken voor de West-Europese tabaksindustrie. Twee weken geleden maakte de Amerikaanse sigarettenmaker Philip Morris al bekend zijn fabriek in Bergen om Zoom grotendeels te willen sluiten vanwege de dalende verkoop. Daarbij verdwijnen ruim 1200 banen.

Ook Philip Morris wil de productie na de sluiting verspreiden over andere Europese vestigingen. Naar welke landen de productie gaat, wilde het concern niet zeggen. Wel liet een zegsman weten dat de 'relatief hoge kosten' van Nederlands personeel meespeelden bij het besluit om de vestiging in Bergen op Zoom te sluiten. (Novum)