Rolande LNG en Attero samen in productie Bio-LNG

Rolande LNG en Attero samen in productie Bio-LNG
09-04-2014 17:09 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Rolande LNG, Gastreatment Services en Attero werken samen in de productie van vloeibaar biomethaan. Op de locatie Wijster van Attero is de bouw van een mobiele opwerkingsinstallatie voor de productie van vloeibaar biomethaan, ook wel Bio-LNG genoemd, gestart. Met innovatieve techniek wordt biogas vloeibaar gemaakt en ingezet als milieuvriendelijke brandstof voor het zware wegtransport. De installatie gaat in juni in bedrijf.

Bio-LNG bestaat voor ongeveer 97% uit methaan, de rest is stikstof. Het Bio-LNG wordt geproduceerd uit stortgas en biogas afkomstig van vergisting van organisch restmateriaal en na reiniging en sterke afkoeling vloeibaar gemaakt. LNG en Bio-LNG zijn het enige duurzame en economisch aantrekkelijke alternatieven voor diesel in het zware wegtransport.

Samenwerking

Attero levert de grondstof, het biogas. Rolande LNG is exploitant van Bio-LNG/LNG tankstations voor het wegtransport en plaatst de nieuwe mobiele biogas-opwerkingsinstallatie die door Gastreatment Services is ontwikkeld. Fred Schouten, directeur van Rolande LNG en IVECO Schouten, is blij met deze ontwikkeling. “We hebben jarenlang Bio-LNG uit Engeland geïmporteerd om onze IVECO vrachtwagens op het schone Bio-LNG te laten rijden. Met deze nieuwe installatie hebben we de productie in eigen hand. Hiermee is een belangrijke stap gezet om schoon en duurzaam wegtransport in Nederland mogelijk te maken.”

Uniek voor Nederland

“Er is in Nederland op dit moment nog geen grootschalige productie-installatie van Bio-LNG en het is dan ook geweldig dat deze bij Attero komt”, aldus Carlijn Lahaye, projectontwikkelaar bij Attero en trekker van dit project. De installatie gaat jaarlijks bijna 4 miljoen kuub biogas omzetten in 1,5 miljoen kilogram Bio-LNG. Het gaat in eerste instantie om een proef van een jaar. De installatie gaat voldoende Bio-LNG produceren om 55 trucks op jaarbasis te laten rijden. Indien het Bio-LNG gemengd wordt met LNG dan kunnen er in totaal ongeveer 110 trucks een CO2-reductie realiseren van meer dan 50% ten opzichte van de huidige dieseltrucks. Carlijn Lahaye over de samenwerking: “De investering van Rolande LNG betekent dat in het Energy Valley gebied een schone brandstof voor vrachtwagens geproduceerd gaat worden, een goed alternatief voor diesel.”

IVECO Schouten is dealer van de IVECO en Fiat bedrijfswagens die rijden op Bio-LNG. Gastreatment Services levert de techniek om vloeibaar biogas te produceren en ontwerpt en realiseert gasbehandelings- en speciale zuiveringssystemen voor biogas, stortgas en vergistingsgas.

Meerwaarde door flexibiliteit

Voor Attero heeft deze samenwerking een duidelijke meerwaarde. Medio dit jaar neemt Attero op de locatie Wijster een biogasverzamelleiding in gebruik, die biogas aanvoert van vergisters uit de omgeving en de derde gasopwerkingsinstallatie. Deze installaties maken groen gas uit biogas van vergisters en stortgas en voeden dat in op het aardgasnet. Het vloeibare biomethaan/Bio-LNG wordt niet ingevoed op het aardgasnet, maar getransporteerd per tankauto.

De nieuwe installatie maakt het mogelijk dat biogas opgewerkt kan worden in periodes dat er minder gas ingevoed kan worden op het aardgasnet. Daarmee neemt de flexibiliteit toe van de locatie Wijster als biogascentrum. De nieuwe installatie wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de Provincie Drenthe en TKI Gas (Topconsortium voor Kennis en Innovatie).

Daarnaast wordt het project ondersteund door Energy Valley, de TaskForces Groen Gas Noord-Nederland, het Nationaal LNG-Platform, de GasUnie en LNG Noord-Nederland.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,786
Diesel1,476

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden