Clicky


Cyberdieven stelen ook Nederlandse wachtwoorden

Cyberdieven stelen ook Nederlandse wachtwoorden
08-04-2014 23:09 | Misdaad | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Cybercriminelen hebben in Duitsland bij een omvangrijke datadiefstal ook e-mailadressen met wachtwoorden van Nederlanders buitgemaakt. De diefstal, die vorige week naar buiten kwam, wordt onderzocht door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De cyberwaakhond controleert of er ook e-mailadressen tussen zitten van Nederlandse overheidsorganisaties en andere vitale sectoren. "Het NCSC heeft op dit moment gedeeltelijk inzicht in de mogelijke gegevens van mogelijk getroffen Nederlandse burgers en bedrijven", zegt een woordvoerder. "Het NCSC en de politie werken nauw samen bij het verkrijgen van een volledig beeld." Zo is nog onduidelijk om hoeveel Nederlandse gegevens het gaat.

De woordvoerder wijst er op dat er mogelijk ook oudere gegevens tussen zitten. "Dat betekent dat als wachtwoorden regelmatig gewijzigd worden deze ook minder vatbaar zijn voor misbruik."

Vorige week bleek dat de Duitse justitie bij een onderzoek in totaal achttien miljoen e-mailadressen met bijbehorende wachtwoorden had aangetroffen. Volgens Duitse media hadden hackers de gegevens bij alle grote providers gestolen door nepmails te versturen.

De Duitse evenknie van het NCSC is een website begonnen waarop burgers kunnen testen of hun mailadres voorkomt in de gestolen data. Er wordt gepraat over een Nederlandstalige optie op de site. Maar het is al mogelijk om te testen op de Duitstalige website. (Novum)