Transport Online - 'Helft ZZP'ers zit werkloos op de bank'

'Helft ZZP'ers zit werkloos op de bank'

'Helft ZZP'ers zit werkloos op de bank'
15-12-2011 17:13 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
De helft van de ZZP'ers in Nederland zit werkloos op de bank. Dat blijkt uit een analyse van vacatureportal Jobbird.com onder ruim zeshonderd profielen van zelfstandigen. Van alle ZZP 'ers heeft 54 procent tien jaar of langer werkervaring. ZZP'ers zijn naarstig op zoek naar nieuwe opdrachten en dat maakt de groep kansrijk voor bedrijven die zoeken naar kwalitatief goed personeel.

Verborgen werkloosheid
Volgens Jan-Peter Cruiming, oprichter en eigenaar van Jobbird.com, bevestigen de cijfers de tendens dat de Nederlandse werkloosheidscijfers onvolledig zijn: "ZZP'ers die tijdelijk geen opdracht hebben staan niet als werkloos geregistreerd. De SER waarschuwde eerder al voor verborgen werkloosheid in Nederland onder ZZP'ers, en dat zien we in onze analyse terug." Cruiming hoopt dat bedrijven een beroep doen op de groep zelfstandigen: "Dat veel ZZP'ers thuis zitten is zonde. Zelfstandigen hebben een ondernemend karakter. Dat is juist nu belangrijk voor de economie."

Onderbetaling
De situatie kan volgens Cruiming goed uitpakken voor bedrijven die in economisch meer onzekere tijden een beroep willen doen op hun flexibele schil: "Het aanbod van ZZP'ers is groot, dus bedrijven kunnen kritisch kijken naar het aanbod." Tegelijk waarschuwt Cruiming voor onderbetaling: "Nu de vraag krapper is, moet ondernemerschap blijvend worden beloond. Het mag dus niet zo zijn dat ZZP'ers worden onderbetaald."

Bezuinigingen overheid
Jobbird.com ziet ook de bezuinigingen van de overheid terug in de cijfers. Bijna 10 procent van de ZZP'ers zoekt opdrachten in de sector overheid en non-profit, waar de afgelopen jaren flink in gesneden is. Als tweede sector komt de zakelijke dienstverlening naar voren: 9,4 procent van de zelfstandigen geeft aan hier aan de slag te willen. Cruiming: "We zien in de analyse een duidelijke overeenkomst tussen sectoren die het economisch moeilijk hebben en de beschikbaarheid van ZZP'ers."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,661
Diesel1,322

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions