Clicky


'Nepchauffeurs' krijgen cel- en werkstraffen voor diefstal laptops

'Nepchauffeurs' krijgen cel- en werkstraffen voor diefstal laptops
08-04-2014 13:15 | Criminaliteit | auteur De Redactie

ARNHEM - Tien mannen van 22 tot 67 jaar hebben dinsdag cel- en werkstraffen gekregen voor het stelen van 4572 laptops met een waarde van ruim twee miljoen euro. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald. Daarnaast heeft een deel van hen een celstraf gekregen voor de uitvoer van heroïne. Drie mannen werden vrijgesproken.

Een 28-jarige werknemer van een logistiek bedrijf in Tiel waar de laptops stonden, kreeg van de rechters een celstraf van zestien maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Dat is aanzienlijk hoger dan de geëiste werkstraf. De man was volgens de rechters echter de cruciale schakel bij de diefstal.

De werknemer gaf ladingcodes door waarmee twee mannen zich konden voordoen als chauffeurs die ladingen kwamen halen. De laptops, die op pallets stonden, werden in november 2012 weggehaald bij het Tielse bedrijf. Ze werden daarna naar verschillende loodsen gebracht om te worden overgeladen. Het merendeel is nooit meer teruggevonden.

De hoogste gevangenisstraf, vier jaar en vier maanden, werd opgelegd aan een 42-jarige man die ook werd veroordeeld voor de uitvoer van ruim dertien kilo heroïne. Bij het bepalen van de straf hielden de rechters er rekening mee dat de man goed meewerkte en door hem ook de andere verdachten in beeld kwamen.

De chauffeurs van 67 en 44 jaar van de vrachtwagens kregen respectievelijk 42 en twaalf maanden cel. De 67-jarige man werd ook veroordeeld voor de uitvoer van heroïne. Ook drie andere mannen werden veroordeeld voor oplichting en daarnaast de uitvoer en bezit van heroïne. Eén van hen kreeg dertig maanden cel, twee van hen veertig maanden.

Drie mannen - 22, 26 en 29 jaar oud - hielpen alleen bij het overladen van de laptops. Ze zijn veroordeeld voor het witwassen van de laptops en kregen een gevangenisstraf waarvan het onvoorwaardelijke deel gelijk was aan de duur van hun voorarrest. Twee van hen kregen daarnaast een werkstraf.

Drie mannen werden vrijgesproken omdat niet kon worden aangetoond dat ze betrokken waren bij het overladen van de laptops, aldus de rechters. (Novum)