Clicky


Minder schuldenaren in de wettelijke sanering

Minder schuldenaren in de wettelijke sanering
07-04-2014 11:27 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat in de wettelijke schuldsanering is toegelaten is vorig jaar met tien procent gedaald tot 12.356. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend. Volgens het statistiekbureau komt de daling door de veranderde wetgeving.

Vorig jaar heeft de rechter 9865 particulieren en 2491 zelfstandig ondernemers toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. Vooral het aantal toelatingen van particulieren daalde, met bijna twaalf procent. Het aantal zelfstandige ondernemers dat een beroep moest doen op de schuldsanering daalde ook, maar veel minder hard met drie procent.

In 2012 daalde het aantal schuldsaneringen al met 6,5 procent. Tussen 2011 en 2012 was juist sprake van een flinke stijging van bijna dertig procent.

Vanaf 2012 moeten mensen met geldproblemen eerst bij de gemeente aankloppen voor een poging om de schuld te saneren. De gemeenten zijn hierin de afgelopen jaren strenger geworden, waardoor minder mensen doorstromen naar het wettelijke traject van schuldsanering. Daarnaast zijn er steeds meer alternatieven, zoals het beschermingsbewind waarin mensen eerder onder verscherpt toezicht worden gesteld.

Eind 2013 zaten meer dan veertigduizend mensen in een schuldsaneringstraject. Dat is ondanks de daling van de afgelopen jaren nog altijd 31 procent meer dan eind 2010. Inkomensdaling is de belangrijkste oorzaak om in een schuldsaneringstraject terecht te komen.

Onder de wettelijke schuldsanering wordt een persoon met veel schulden onder toezicht van een bewindvoerder geplaatst. De schuldenaar betaalt vervolgens naar capaciteit zo veel mogelijk schulden af. Na drie jaar wordt de eventuele restschuld kwijtgescholden en kan met een schone lei opnieuw worden begonnen. Schuldeisers zijn verplicht mee te werken.

Vorig jaar werden bijna elfduizend schuldsaneringstrajecten beëindigd. Driekwart daarvan eindigde met een schone lei. Een klein deel eindigt met een akkoord met de schuldeisers over verdere afbetaling of een faillissement. In bijna twintig procent van de gevallen is de schuldsanering mislukt of geëindigd om andere redenen, zoals het krijgen van een erfenis, aldus het statistiekbureau. (Novum)