Clicky


CNV-kaderleden: 'Eerst een cao met loonsverhoging, daarna pas een SOOB-cao'

CNV-kaderleden: 'Eerst een cao met loonsverhoging, daarna pas een SOOB-cao'
05-04-2014 18:28 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

De cao-commissie van CNV Vakmensen heeft zojuist met overgrote meerderheid het principeakkoord over een nieuwe 'SOOB-cao' verworpen. De SOOB-cao (Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer) zou vernieuwd moeten worden met ingang van 1 juli 2014. Deze cao financiert in het beroepsgoederenvervoer onder meer de vakopleidingen, de naleving van de cao en sectorale projecten.

"Onze chauffeurs geven hiermee een niet mis te verstaan signaal af", zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. "Ze willen eerst een akkoord over een nieuwe cao voor de chauffeurs, met een loonsverhoging. Daarna is pas de SOOB-cao voor de sector aan de beurt."

Het afwijzen van de SOOB-cao door de CNV-kaderleden zet extra druk op de acties in het transport, die maandagochtend beginnen. Voor sociale partners is de SOOB-cao van groot belang, omdat hierin allerlei sectorale zaken en projecten worden geregeld. Van Rijssel: "Onze leden willen dus éérst een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer. Daarna de SOOB-cao. Onze leden willen dat daarin ook wordt geregeld dat er een onafhankelijke instantie komt, die toeziet op de naleving van de cao. Voor deze naleving moet dan ook meer geld worden vrijgemaakt."

De cao-commissie heeft alle CNV-leden opgeroepen om vanaf maandag mee te doen met de acties die komende tijd op allerlei plaatsen in het land worden georganiseerd. Inzet is een eenjarige cao, met een loonsverhoging van drie procent. De werkgevers bieden nu nul procent.

Achtergrond cao-conflict

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen, toen bleek dat de werkgevers geen enkele loonsverhoging willen bieden. CNV Vakmensen wil een eenjarige cao, met een loonsverhoging van drie procent. Tjitze van Rijssel, cao-onderhandelaar van CNV Vakmensen: "We willen een cao zonder poespas, maar wel een loonsverhoging. Als we het daar snel over eens kunnen worden, hebben we daarna de handen vrij voor een goed gesprek met de werkgevers over vernieuwing van de cao. We hebben elkaar ook keihard nodig om de ambities uit het sectorplan verder vorm te geven. We willen met elkaar zorgen voor meer banen en opleidingsplaatsen. Een cao-conflict kunnen we dan juist niet gebruiken. Maar met een loonbod van niks geven de werkgevers ons geen andere keus."