Clicky


 


'Lagere opbrengst komt niet door accijnsverhoging'

'Lagere opbrengst komt niet door accijnsverhoging'
04-04-2014 18:00 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Dat de overheid het afgelopen jaar minder accijnzen heeft mogen innen is het niet het gevolg van de accijnsverhogingen die het kabinet heeft doorgevoerd. Dat zei staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Mensen zijn minder gaan autorijden en minder gaan roken en dat is voor een ontvanger van accijnzen een verdrietig feit." De rekenmeester gelooft niet dat meer Nederlanders de grens zijn overgetrokken om boodschappen te doen en te tanken.

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek eerder op de dag dat de accijnzen de schatkist vorig jaar 10,9 miljard euro opleverden. Dat is ruim vierhonderd miljoen minder dan in 2012. Voor het eerst sinds 2005 zijn de totale accijnsopbrengsten gedaald.

"Waar het gaat om brandstoffen heb ik in de tweede helft van mei een onderzoek aangekondigd. De toezegging naar de Kamer gaat vooral over daar waar de accijnsdiscussie over speelt, dat is in het bijzonder diesel", aldus Wiebes. "Maar we gaan naar de totale brandstoffen kijken."

Begin dit jaar verhoogde het kabinet de accijnzen op diesel en lpg. Pomphouders in de grensstreek zeggen al maanden dat hun omzet daardoor zwaar is gedaald. Steeds meer Nederlanders zouden over de grens tanken. Ook zouden er minder Duitsers en Belgen in Nederland tanken. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions