Clicky


'Veelvoud banen op de tocht door fabriekssluiting Philip Morris'

'Veelvoud banen op de tocht door fabriekssluiting Philip Morris'
04-04-2014 17:39 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

BERGEN OP ZOOM - Het baanverlies door de sluiting van de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom kan op lange termijn twee tot drie keer hoger uitvallen als de bedrijven die direct en indirect door de sluiting geraakt worden meegeteld. Dat heeft bestuurder van vakbond De Unie Macro Vallebella vrijdag gezegd. Philip Morris schrapt 1230 banen en legt de productie in Nederland stil.

Twee belangrijke toeleveranciers van Philip Morris, Facilicom en DHL, gaan de komende dagen inschatten wat de gevolgen van de sluiting van de sigarettenfabriek zullen zijn. De bedrijven gaan op korte termijn met Philip Morris in gesprek, meldden woordvoerders.

Vakbonden meldden vrijdagochtend dat, naast het aangekondigde verlies van 1230 banen, ook de toeleveranciers DHL, GOM en Facilicom worden getroffen door de sluiting. Dat zou nog eens vierhonderd extra banen kosten, schatten de bonden. Volgens gedeputeerde van economische zaken Bert Pauli (VVD) krijgen honderden bedrijven in de regio problemen door de sluiting.

DHL en Facilicom konden vrijdag nog weinig vertellen over de gevolgen van de sluiting. Beide bedrijven hebben werknemers in dienst die uitsluitend diensten verlenen aan de sigarettenfabrikant. Bedrijven die indirect gevolgen kunnen voelen zijn bijvoorbeeld transportbedrijven, restaurants en hotels, aldus vakbondsman Vallebella.

Facilitair dienstverlener Facilicom, die onder meer de beveiliging en catering voor Philip Morris verzorgt, wil geen uitspraken doen voordat er meer duidelijkheid is. Dochterbedrijf GOM verricht namens Facilicom schoonmaakwerkzaamheden voor de fabrikant. DHL laat weten dat op dit moment ongeveer 150 werknemers namens de logistieke dienstverlener met Philip Morris te maken hebben. (Novum)