Clicky


Duur personeel speelt mee bij sluiten Philip Morris

Duur personeel speelt mee bij sluiten Philip Morris
04-04-2014 13:12 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

BERGEN OP ZOOM - Het massaontslag bij de Brabantse fabriek van Philip Morris heeft voor een deel te maken met 'relatief hoge kosten' van Nederlands personeel. Dat stelt een woordvoerder van het bedrijf vrijdag in een reactie op de ruim 1200 ontslagen. De dure werknemers zijn echter niet de enige reden voor het grotendeels sluiten van de fabriek, aldus de zegsman.

"Als je zegt dat Nederlandse werknemers meer kosten dan personeel in andere landen, dan heb je daarin gelijk", stelt de woordvoerder desgevraagd. "Er waren meerdere redenen om de Nederlandse vestiging te sluiten. De kosten waren daar zeker een van. Nederland is een land met relatief hoge lonen."

Philip Morris maakte vrijdagochtend bekend nagenoeg al het personeel nog dit jaar op straat te willen zetten. Alleen de werknemers die voor de verkoop- of marketingafdeling werken behouden hun baan, zo meldde het Amerikaanse conglomeraat. De productie wordt echter naar verwachting uiterlijk 1 oktober stilgelegd.

Oorzaak voor de ingrijpende maatregel is de overcapaciteit waarmee Philip Morris naar eigen zeggen kampt. Het bedrijf zag de verkoop van steeds verder teruglopen en heeft nu meer capaciteit dan het nodig heeft. Aanvankelijk wilde Philip Morris dat probleem opvangen door alle fabrieken af te slanken, maar 'daar is de rek nu wel uit'.

"De enige manier waarop wij de te hoge capaciteit verder konden terugdringen was door het sluiten van een of meerdere fabrieken", aldus de woordvoerder. Na een 'diepgaande evaluatie' - waarbij naar een groot aantal aspecten werd gekeken - bleek de Nederlandse vestiging de meest voor de hand liggende keuze.

Zo was de capaciteit van de fabriek in Bergen op Zoom ongeveer gelijk aan de capaciteit die Philip Morris wilde schrappen, stelt de zegsman. "Dan kun je ervoor kiezen om meerdere fabrieken te sluiten, maar als het sluiten van een fabriek genoeg is, dan kies je daarvoor", stelt hij.

Dat de Brabantse fabriek winstgevend is - in 2012 werd naar verluidt een winst van bijna 145 miljoen euro behaald - 'houdt geen verband met de keuze voor sluiting', aldus de woordvoerder. "We zijn onderdeel van een internationaal concern dat te maken heeft met overcapaciteit", stelde hij daarbij opnieuw.

Philip Morris heeft de afgelopen jaren de verkoop van sigaretten stevig zien teruglopen, mede als gevolg van de almaar stijgende prijs voor tabaksproducten. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met een 'al te rigoureus fiscaal en regelgevend beleid', aldus het bedrijf. Philip Morris doelt daarmee op de steeds hogere accijns.

Door de prijsverhoging van sigaretten loopt de verkoop van sigaretten terug. "Steeds meer mensen stappen over naar shag en op die markt zijn we geen grote speler", aldus de woordvoerder. Ook zouden steeds meer mensen hun toevlucht zoeken tot het illegale circuit, waar sigaretten veel goedkoper zijn. (Novum)