Clicky


1230 banen weg bij Philip Morris Bergen op Zoom

1230 banen weg bij Philip Morris Bergen op Zoom
04-04-2014 10:37 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

BERGEN OP ZOOM - De sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom gaat sluiten en daardoor verdwijnen 1230 banen. Dat is ongeveer negentig procent van het personeel. Dat heeft de fabrikant vrijdag bevestigd. Volgens voorzitter van De Unie Reinier Castelein verdwijnen in de hele regio door de sluiting wel tweeduizend banen. Uiterlijk in oktober is de fabriek dicht.

De 140 mensen die hun baan wel behouden, werken op kantoor. De indirecte werkgelegenheid verdwijnt bij schoonmaakbedrijven, cateraars en transportbedrijven, aldus Castelein.

De productie wordt overgeheveld naar andere Europese fabrieken in Europa, meldt FNV Bondgenoten.

De economische zwakte en de toename van illegale handel en de populariteit van goedkopere alternatieven voor sigaretten spelen mee in de beslissing, meldt het bedrijf. Wereldwijd verkocht Philip Morris minder sigaretten. Het verkoopvolume daalde met twintig procent in vier jaar tijd.

De fabrikant spreekt van een 'pijnlijke' maatregel', die niet lichtzinnig werd genomen. "We zijn ons bewust van de impact voor de werknemers en de omgeving", stelt Philip Morris, dat direct in gesprek gaat met de vakbonden over een sociaal plan.