Clicky


Werknemers Xerox staken vrijdag in Brussel

Werknemers Xerox staken vrijdag in Brussel
03-04-2014 20:35 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

VENRAY - Tientallen werknemers van de Xerox-fabriek in Venray leggen vrijdag opnieuw het werk neer in een poging loonsverhoging af te dwingen. Anders dan bij de vorige acties staken de Xerox-medewerkers ditmaal echter niet in Limburg, maar reizen ze af naar Brussel voor een internationale demonstratie, zo maakte vakbond FNV Bondgenoten donderdag bekend.

Het is de vijfde keer dat personeel van Xerox het werk onderbreekt. De werknemers willen een loonsverhoging van drie procent, maar dat vindt de Amerikaanse printerfabrikant te veel. Xerox bood eerder 1,25 procent meer loon, maar daarvoor moeten de medewerkers wel twee vakantiedagen inleveren. De vakbond vond die eis onacceptabel.

Ook willen de stakers dat een aantal collega's in vaste dienst wordt genomen, omdat zij soms al meer dan tien jaar een tijdelijk contract hebben. Bij de eerdere acties waren die tijdelijke werknemers uit angst om hun baan kwijt te raken juist niet aanwezig, zo zei de bond eerder.

De Xerox-medewerkers trekken nu richting Brussel, waar vakbonden uit heel Europa zich vrijdag verzamelen voor een grootschalige demonstratie. De verwachting is dat minimaal veertigduizend werknemers uit 21 lidstaten daar protesteren, zo liet de Europese koepelorganisatie voor vakbonden EVV donderdag weten. (Novum)