Clicky


D66 en GroenLinks vormen basis coalitie Amsterdam

D66 en GroenLinks vormen basis coalitie Amsterdam
03-04-2014 13:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - D66 en GroenLinks gaan de basis vormen voor het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam. Dat hebben de partijen donderdag bekendgemaakt. De twee gaan een hervormingsagenda opstellen die uiteindelijk moet leiden tot een coalitieakkoord. Pas daarna gaan de partijen op zoek naar een derde coalitiepartij.

Onder meer vergroening, werkgelegenheid, onderwijs, beweging in de woningmarkt en de stadsfinanciën moeten worden besproken. Er komen twee informateurs. Voor D66 is dat voormalig vicepremier en Eerste Kamerlid Thom de Graaf, terwijl GroenLinks directeur campagnes van Oxfam Novib Tom van der Lee in de arm heeft genomen.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte ziet de onderhandelingen helemaal zitten. De twee partijen delen volgens hem 'belangrijke waarden'. "Ook zijn we niet bang voor verandering. De stad staat voor een aantal grote uitdagingen en wij denken dat een links-liberaal programma-akkoord daar de nieuwe oplossingen voor kan gaan bieden."

Ook fractievoorzitter van GroenLinks Rutger Groot Wassink is positief. "D66 en GroenLinks vinden elkaar in het streven naar een groene en diverse stad, met een circulaire economie, waar we kansen creëren voor iedereen. Op basis van onze gedeelde waarden moeten we er uit kunnen komen."

Verkenner Alexander Rinnooy Kan meldde donderdag na gesprekken met alle Amsterdamse partijen dat de PvdA, die voor het eerst sinds de oorlog niet de grootste partij werd in de hoofdstad, voorlopig buitenspel staat bij de onderhandelingen. Rinnooy Kan noemde toen een coalitie van D66, VVD en SP nog het waarschijnlijkst.

De PvdA is benieuwd naar de uitkomst van de gesprekken. Fractievoorzitter Marjolein Moorman laat weten die 'met vertrouwen' tegemoet te zien. "Met de keuze van D66 voor GroenLinks neemt de kans op een progressief middencollege toe. De PvdA heeft steeds aangegeven dat dit onze voorkeur heeft."

Moorman denkt dat de PvdA een constructieve rol in een nieuwe coalitie kan vervullen als GroenLinks en D66 eruit komen. "Onze partijen hebben veel raakvlakken.' (Novum)