Clicky


Onderzoek naar dronken 'kogelvanger' voor Obama

Onderzoek naar dronken 'kogelvanger' voor Obama
30-03-2014 23:31 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Amerikaanse krijgsmacht heeft een onderzoek geopend naar het gedrag van een Amerikaanse marinier die tijdelijk in Nederland was gestationeerd voor het bezoek van president Barack Obama. Twee dagen voor dit begon zou hij zich in een club in Noordwijk helemaal vol hebben laten lopen en tot in detail hebben verteld over wat hij in Nederland kwam doen. Daarbij liet hij zijn officiële veiligheidsbadge aan iedereen zien, schrijft The Washington Post.

De naam van de marinier, Korey Nathan Pritchett, werd door De Telegraaf achterhaald op basis van getuigenverklaringen en smartphonefoto's die de militair van zich liet maken terwijl hij de bloemetjes buiten zette. De Washington Post dook er dieper in met interviews, berichten op sociale media en onderzoek van publieke gegevens. Het Marine Corps stelde een onderzoek in nadat de Amerikaanse krant navraag had gedaan over Pritchett.

De marinier vertelde bezoekers van Club 19 onder meer dat hij 'kogelvanger' was, die zich voor Obama moest werpen mocht iemand de president kwaad willen doen. De Amerikaan was dronken, maar aardig en onderhoudend met zijn verhalen, zei clubbezoeker Vasco Miguel Dos Santos.

Twee collega's konden om 03.00 uur niet meer en gingen terug naar hun hotel, maar de marinier ging mee naar een afterparty waar een Nederlandse vrouw die hij in de bar had ontmoet hem voor had uitgenodigd. Daar ging hij volgens Dos Santos tot vroeg in de ochtend van 22 maart door met het drinken van whiskey en cola. Dos Santos verschafte de Washington Post smartphonefoto's waarop de marinier poseerde met een vrouw en andere gasten die zijn veiligheidsbadge om hun nek hadden.

Pritchett is een bewaker van de Amerikaanse ambassade in Montenegro en valt onder verantwoordelijkheid van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Hij was voor de nucleaire veiligheidstop in Den Haag tijdelijk in Nederland gestationeerd. Het laten rondgaan van een officiële pas die toegang geeft tot een politieke top is volgens regeringsmedewerkers en experts een ernstige inbreuk op de beveiliging. Zwaaien met een badge, zwaar drinken en opscheppen over je missie geldt ook als not-done.

Pritchett wilde volgens de Washington Post niet reageren.

Het incident staat los van dat waarbij drie agenten van de beveiligingsdienst van het Witte Huis, de Secret Service, betrokken waren. Zij werden voordat de NSS-top begon op administratief verlof naar huis gestuurd nadat zij een nacht zwaar aan de boemel waren geweest, waarbij een van hen luttele uren voordat hij aan zijn dienst moest beginnen straalbezopen in een gang van zijn hotel in slaap was gevallen.

Het was niet voor het eerst dat leden van de Secret Service of andere instanties die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de Amerikaanse president zich tijdens buitenlandse reizen misdroegen. In 2012 werden twaalf medewerkers van de Secret Service, tien militairen en een agent van de narcoticabestrijdingsdienst DEA gestraft wegens zware dronkenschap en het inhuren van prostituees voor een regionale top in Colombia. (Novum)