Clicky


'Fiscus laat miljarden liggen door hoge werkdruk'

'Fiscus laat miljarden liggen door hoge werkdruk'
28-03-2014 12:29 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Medewerkers van de Belastingdienst gaan gebukt onder een te hoge werkdruk, waardoor veel fraudegevallen niet worden opgespoord. De overheid laat zo miljarden liggen, stelt vakbond Abvakabo FNV vrijdag. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vindt dat te kort door de bocht.

De vakbond eist dat Wiebes stopt met de miljoenenbezuinigingen op de Belastingdienst. Van de veertig kantoren sluiten er 22. In totaal wordt bij de fiscus zo'n vierhonderd miljoen euro bezuinigd. Hierdoor is de werkdruk enorm toegenomen en die moet omlaag, vindt bestuurder bij Abvakabo FNV Mieke van Vliet.

Bij het onderdeel toezicht zijn 1100 in plaats van de toegezegde 1600 mensen aan het werk gegaan. Deze mankracht komt echter van andere plekken in de organisatie, waardoor elders gaten vallen. "Staatssecretaris Wiebes schuift heen en weer met de mensen die er nu zitten. Per saldo zijn er geen mensen bij gekomen, het werk is alleen maar meer geworden en het probleem van de hoge werkdruk is niet opgelost", aldus Van Vliet.

Wiebes wijst erop dat de Belastingdienst niet kleiner is geworden en dat er extra is geïnvesteerd in toezicht. Dit levert ook resultaat op, zei hij vrijdagochtend op Radio 1. Tot nu toe is er 250 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen opgespoord en teruggehaald. "Maar dat bedrag loopt niet in de miljarden", stelde de bewindsman in reactie op de claim van de vakbond.

"Het is moeilijk om een schatting te maken van de totale fraude", aldus Wiebes, die begin vorige maand zijn partijgenoot Frans Weekers opvolgde. Hij wilde geen toezeggingen doen over het aantrekken van extra controleurs. "Met de extra mensen die we nu hebben zullen we naar verwachting meer fraude opsporen. De tijd zal leren hoeveel."

Abvakabo FNV stelt al twee jaar dat de fiscus miljarden laat liggen. Vorig jaar hield de vakbond een enquête onder ruim vijfhonderd medewerkers van de Belastingdienst. Zij stelden dat veel fraudeurs wel worden herkend, maar niet worden aangepakt door tijdgebrek en personeelstekort. Bij elkaar zou er zo'n 3,5 miljard blijven liggen, concludeerde de vakbond destijds op basis van de rondvraag.

"Dat geld ligt er nog steeds", zegt bestuurder Van Vliet vrijdag in reactie op de uitspraken van staatssecretaris Wiebes. "Wat in onze onderzoeken staat, is door de Belastingdienst erkend. Wiebes moet het maar eens aan zijn medewerkers vragen en goed op zoek gaan."

( Novum )