Clicky


Treinen vies door stakende schoonmakers

Treinen vies door stakende schoonmakers
27-03-2014 20:30 | Stakingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Reizigers moeten vrijdag rekening houden met vieze NS-treinen. Sinds woensdag worden treinen in een aantal steden nauwelijks meer schoongemaakt. Trams en bussen van de Amsterdamse vervoerder GVB treffen hetzelfde lot.

FNV Schoonmaak meldt dat de staking tot vrijdag wordt verlengd. Vrijdag worden de treinen in Maastricht, Heerlen, Eindhoven, Alkmaar, Den Helder, Hoorn en Enkhuizen niet schoongemaakt.

Net als eerder op Schiphol staken de schoonmakers niet continu. Door het werk meerdere keren per dag stil te leggen, wil de vakbond voorkomen dat onderkruipers, oftewel stakingbrekers, worden ingezet. Als werkgevers besluiten toch extra krachten in te zetten, moeten zij zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten uitbetalen, redeneert de bond.

De schoonmakers en hun werkgevers liggen al langer in de clinch over een nieuwe cao. Hoewel het GVB en de NS geen werkgevers maar opdrachtgevers zijn, trokken de schoonmakers donderdag toch naar de kantoren van de vervoerbedrijven. FNV vindt dat opdrachtgevers te weinig solidariteit tonen met de werknemers.

FNV wil de acties volgende week verder uitbreiden. De schoonmakers willen onder meer hogere lonen en andere regels rond ziekteverzuim. (Novum)