Clicky


Vodafone introduceert betalen met smartphone

Vodafone introduceert betalen met smartphone
27-03-2014 14:58 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Op dertigduizend plekken in Nederland kunnen consumenten vanaf donderdag met een mobiele telefoon afrekenen. Vodafone introduceerde samen met betaalbedrijf Visa een speciale app, die is gekoppeld aan een prepaidkaart. Dat hebben beide bedrijven donderdagmiddag bekendgemaakt.

Gebruikers kunnen betalen door een geschikte telefoon met de Smartpass-app tegen het betaalapparaat bij de kassa te houden. Een pincode invoeren is bij bedragen tot 25 euro niet nodig. Gebruikers moeten zelf hun tegoed opwaarderen. Deze vorm van contactloos betalen werkt met NFC, een techniek die de meeste smartphones ondersteunen.

Vodafone levert bij nieuwe toestellen een simkaart die voor NFC geschikt is. De iPhone ondersteunt NFC niet, maar is toch te gebruiken door een speciale sticker met een NFC-chip op het toestel te plakken.

Smartpass werkt vanaf nu bij de winkels op NS-stations, op Schiphol, in de Amsterdam Arena en bij meerdere vestigingen van bekende winkelketens. Bestuursvoorzitter van Vodafone Rob Shuter verwacht dat 'Nederlanders binnen vijf jaar alleen nog hun mobieltje gebruiken om te betalen'.

Manager van Visa Nederland Daniel van Delft stelt dat aan het eind van het jaar naar verwachting alleen al in Nederland op meer dan zestigduizend punten contactloos kan worden betaald.

Onder meer vestigingen van H&M, Kentucky Fried Chicken, Burger King en Lidl gaan de nieuwe mobiele betaalmethode aanbieden, zegt een
woordvoerder van Vodafone. "We verwachten dat binnen twee jaar een miljoen Nederlanders van Smartpass gebruik maken." Gebruikers van de app kunnen elkaar ook direct bedragen sturen. De Smartpass-app is al verschenen voor Android en volgt op zeer korte termijn ook voor het besturingssysteem iOS van Apple.

Vodafone wil ook tickets en kortingskaarten gaan aanbieden via de app. "Bedrijven kunnen daarvoor met ons samenwerken", zegt de woordvoerder van Vodafone. Onder meer slijterijketen Gall & Gall gaat klantenkaarten digitaal aanbieden via SmartPass.

Vodafone en Visa zijn niet de enige partijen die mobiel betalen aanbieden. Rabobank komt in het tweede kwartaal met een vergelijkbare mobiele app voor betalen via NFC. ING en ABN AMRO hebben hun bankpassen al geschikt gemaakt voor NFC. Ook bij de banken is bij betaling onder 25 euro geen pincode nodig. (Novum)