Clicky


Advies: publieke omroep moet op de schop

Advies: publieke omroep moet op de schop
27-03-2014 10:01 | Binnenland | auteur De Redactie

HILVERSUM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet een netwerkorganisatie worden die moet worden opengesteld aan alle mediaorganisaties. Dat adviseert de Raad voor Cultuur in het advies dat donderdagochtend in Hilversum wordt gepresenteerd. Naast omroepen, moeten ook andere producenten en 'zzp'ers met creatieve ideeën' kunnen aankloppen bij de NPO.

Het advies behelst een radicale koersverandering voor de NPO en de publieke omroepen. "De NPO wordt een omroep met een uitzendvergunning", staat te lezen in het al eerder deels uitgelekte advies.

De omroepen zullen niet meer zelf de touwtjes in handen hebben, maar worden aangestuurd door hoofdredacteuren. Zij worden benoemd naar genres en hebben programmatische vrijheid. Het blijft voor nieuwe organisaties mogelijk om toe te treden tot het omroepbestel, als een aantoonbare band bestaat met publieksgroepen.

Het ledencriterium komt in dit advies te vervallen. De omroepen krijgen de ruimte eigen programma's te maken, maar moeten ook de concurrentie aangaan met vrije mediaproducenten.

Het mediafonds wordt geschrapt in het advies van de Raad voor Cultuur. De taken moeten worden ondergebracht bij de NPO. Hieraan wordt de voorwaarde gesteld dat ook geld wordt besteed aan jeugd, games en talentontwikkeling.

Het advies gaat nog niet diep in op regionale omroepen. Ook daar moet een 'open bestel' komen waarin alle mediabedrijven hun 'krachten moeten bundelen'. Over de precieze uitwerking hiervan komt de raad nog met een nader advies.

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) heeft de raad gevraagd het advies samen te stellen. Een commissie onder leiding van Inge Brakman heeft van september vorig jaar tot februari onderzoek gedaan met vier focusgroepen. De raad wordt voorgezeten door Joop Daalmeijer, die een lange carrière bij publieke omroepen en bij commerciële zenders achter de rug heeft. (Novum)