Clicky


Zeventien procent minder omzet scheepsbouwer Damen

Zeventien procent minder omzet scheepsbouwer Damen
27-03-2014 09:51 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

GORINCHEM - Damen Shipyards heeft vorig jaar zijn omzet met zeventien procent zien afnemen. De omzet daalde met driehonderd miljoen tot anderhalf miljard euro. De nettowinst halveerde tot 43,9 miljoen euro. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Dit jaar verwacht het concern uit Gorinchem te kunnen profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Eind vorig jaar beschikte Damen over een orderportefeuille van tweeënhalf miljard euro.

Volgens de zakenkrant meent Damen dat vorig jaar een overgangsjaar was. Het bedrijf sneed in de divisies in Noordwest-Europa, vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Hierdoor was namelijk minder vraag naar nieuwe schepen en reparaties van bestaande schepen. Een aantal projecten van de scheepsbouwer waren bovendien verlieslijdend.

Het bedrijf trok daarnaast geld uit voor een aantal overnames. Zo werden bedrijven in Turkije en Polen overgenomen. In Nederland werd Shipdock gekocht. Damen Shipyards heeft verspreid over de wereld nu 38 scheepswerven. Meer dan de helft van de omzet wordt buiten Europa verdiend. (Novum)