Clicky


Zoektocht naar vermist vliegtuig van Malaysia Airlines hervat

Zoektocht naar vermist vliegtuig van Malaysia Airlines hervat
26-03-2014 10:00 | Ongevallen | auteur De Redactie

PERTH - De zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, dat ruim twee weken geleden spoorloos verdween, is woensdag hervat. Er wordt gezocht in een afgelegen deel van de Indische Oceaan, zo'n tweeduizend kilometer ten westen van Australië. Dinsdag moest de zoektocht nog worden gestaakt vanwege harde wind en hoge golven, maar de zee is inmiddels een stuk rustiger.

In totaal zoeken twaalf vliegtuigen en twee schepen van de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland naar brokstukken van de Boeing 777. "We zetten bij deze zoektocht alles in wat we hebben", zei de Australische premier Tony Abbott woensdag. "Het gaat om een van de meest ontoegankelijke plekken die je je kunt voorstellen. Het is duizenden kilometers van alles verwijderd." Abbott beloofde echter dat alles op alles wordt gezet 'om dit raadsel op te lossen'.

Eerder deze week maakte Maleisië bekend dat na een wiskundige analyse van de satellietgegevens van het passagierstoestel onomstotelijk is vastgesteld dat het vliegtuig in zee is gestort. Daarbij zijn alle 239 inzittenden om het leven gekomen. Veel van de inzittenden waren afkomstig uit China.

In Beijing blijven sommige mensen hoop houden op een wonder. Ze zijn woedend dat Maleisië hun familieleden feitelijk dood heeft verklaard, terwijl daar nog geen enkel fysiek bewijs voor is. Velen verdenken de Maleisische autoriteiten ervan niet transparant te zijn over de zoektocht en informatie achter te houden. "We willen de waarheid weten, maar we zijn bang dat er brokstukken van het vliegtuig worden gevonden", zei Wang Chunjiang, wiens broer aan boord van het toestel zat. "Als ze brokstukken vinden, dan vervliegt onze laatste hoop. Dan is er zelfs geen sprankje hoop meer." (Novum/AP)