Clicky


Beveiligers Obama geschorst om dronkenschap

Beveiligers Obama geschorst om dronkenschap
26-03-2014 09:25 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Drie agenten van de Secret Service zijn net voordat de Amerikaanse president Barack Obama in Nederland arriveerde terug naar de Verenigde Staten gestuurd. Dat gebeurde nadat een van hen dronken in een hotel was gevonden, meldt de Secret Service dinsdag.

Om welk hotel het gaat is nog onduidelijk. De Washington Post schreef op basis van een bron bij het Witte Huis dat het incident zich voltrok in Huis Ter Duin in Noordwijk, waar Obama verbleef. Het hotel ontkende dit echter met klem in een reactie aan de NOS.

De agenten zijn voor straf op verlof gestuurd, zegt een woordvoerder die niet verder op de zaak wil ingaan. Alles speelde volgens hem voordat Obama maandag aankwam voor zijn bezoek aan de nucleaire top in Den Haag. Het voorval zou de veiligheid van de president op geen enkele manier in gevaar hebben gebracht.

Een agent werd zwaar onder invloed gevonden door hotelmedewerkers. Zij waarschuwden vervolgens de Amerikaanse ambassade. De andere agenten zijn gestraft, omdat ze niet hadden ingegrepen terwijl de agent zich aan het bezatten was, zegt een ingewijde. Ook hielden ze zijn gedrag niet in toom. "Het was niet zo dat het een groot uit de hand gelopen feest was."

Volgens de Washington Post maken de agenten deel uit van een team dat de president moet beschermen als hij wordt aangevallen. Een van de agenten zou de teamleider zijn.

Tijdens het bezoek van Obama aan Nederland heeft de president voor zover bekend geen gevaar gelopen. Toch is het incident een nieuwe vlek op het blazoen van de Secret Service. In 2012 werden drie agenten uit de dienst gezet en werden acht medewerkers geschorst vanwege een prostitutieschandaal in de Colombiaanse stad Cartagena. De agenten die de beveiliging moesten regelen van Obama zouden een week lang hebben gefeest in een luxe hotel. In de nacht voordat Obama aankwam, zouden ze bezoek hebben gehad van zeker twintig prostituees. (Novum/AP)