Transport Online - Duitse maut wordt uitgebreid

Duitse maut wordt uitgebreid

Duitse maut wordt uitgebreid
25-03-2014 15:07 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN - De Duitse regering wil de maut voor vrachtwagens vanaf 2016 uitbreiden naar vrachtwagens vanaf 7,5 ton. Daarnaast moet de maut op meer wegen worden geheven. Het tarief per kilometer wordt wel verlaagd. Dat heeft minister van verkeer Alexander Dobrindt dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau DPA.

De regering verlaagt de tarieven na een advies van een commissie. Om de inkomsten voor de schatkist enigszins op peil te houden, worden de heffing uitgebreid. De uitbreiding naar lichtere vrachtwagens moet deze kabinetsperiode tweehonderd miljoen euro inkomsten opleveren, de extra wegen een half miljard euro. Desondanks verwacht Dobrindt dat de Duitse schatkist door de lagere tarieven tot 2017 twee miljard euro minder inkomsten binnenhaalt.

Sinds 2005 moet voor vrachtwagens van twaalf ton of meer maut worden betaald op snelwegen. Vanaf 2012 is daar al 1100 kilometer aan zogeheten Bundesstrassen aan toegevoegd, wegen vergelijkbaar met de grote Nederlandse N-wegen. Daar wordt nu in de loop van 2015 duizend kilometer weg aan toegevoegd. Op dit moment wordt per jaar 4,5 miljard euro opgehaald met de maut voor vrachtwagens.

Met de opbrengst moet in principe de onderhoud van wegen worden gefinancierd. Dobrindt heeft met minister van financiën Wolfgang Schäuble afgesproken dat er deze kabinetsperiode vijf miljard naar wegenonderhoud gaat. Mochten de mautinkomsten dat niet meer dekken, dan wordt dat uit algemene middelen betaald aldus de minister. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions