Clicky

 
Transport Online - FNV compleet vernieuwd

FNV compleet vernieuwd

FNV compleet vernieuwd
03-12-2011 22:13 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
DALFSEN (Novum) - De FNV gaat op in een nieuwe vakvereniging met verschillende vakorganisaties. In die vakbond zullen de huidige FNV-voorzitter Agnes Jongerius en voorzitter van de grootste bond FNV Bondgenoten Henk van der Kolk geen rol meer spelen. Dat hebben verkenners Han Noten en Herman Wijffels zaterdag bekendgemaakt.

Binnen de grootste vakcentrale van Nederland was een conflict ontstaan over het pensioenakkoord. De problemen binnen de FNV escaleerden nadat de federatieraad, die bestaat uit de voorzitters van de bij FNV aangesloten bonden, half september akkoord was gegaan met het pensioenakkoord.

De twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, hadden hier grote bezwaren tegen. Door de stemverhoudingen in de federatie kwam het er echter toch door. Bondgenoten en Abvakabo zegden als reactie het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op.

Om de problemen op te lossen vroegen de twee bonden eind september een verkenner aan te stellen. Sinds oktober zijn Eerste Kamerlid Noten en ex-topbankier Wijffels aangesteld om te bemiddelen in het conflict.


Volgens Wijffels liggen de problemen binnen de FNV veel dieper dan alleen een conflict over een pensioenakkoord. "De problemen hadden ook kunnen ontstaan op andere dossiers." Zo laat het inspelen op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt te wensen over, zegt hij.

De nieuwe vakbond moet volgens Wijffels en Noten dichterbij het werk en dus de leden worden georganiseerd en krijgt de werktitel de Nieuwe Vakbeweging mee. Ook vakbonden die op dit moment geen lid zijn van de FNV en verenigingen die zich richten op jongeren, uitkeringsgerechtigden en ouderen mogen toetreden.

De voorzitters van de federatie hebben het advies van Wijffels en Noten unaniem overgenomen en gaan hun leden oproepen er aan mee te werken. In het voorjaar van 2012 komt er een oprichtingscongres.

Een in te stellen commissie van kwartiermakers moet verder invulling gaan geven aan het plan. PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma is gevraagd als een van hen op te treden. Zij denkt hier nog over na.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats