Clicky


Wilders blijft bij omstreden uitspraken

Wilders blijft bij omstreden uitspraken
22-03-2014 20:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders blijft bij zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. "Ik heb geen spijt en ik ga aan niets en niemand excuses aanbieden", zei Wilders zaterdag tegen journalisten in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Wilders zei dat hij louter de waarheid heeft gesproken. "Ik heb dat gedaan omdat ik dat wil. Ik heb dat gedaan omdat ik dat vind. Ik heb ook uit-en-te-na toegelicht hoe wij dat willen bereiken." Dan gaat het om het bevorderen van remigratie, het beperken van immigratie uit moslimlanden en het afpakken van het paspoort van criminele Marokkanen als zij over een dubbele nationaliteit beschikken.

"Ik heb niet gezegd dat we alle Marokkanen het land uit willen knikkeren", zei Wilders. Hij verwijt de media en andere politici dat ze hem op één lijn hebben gezet met 'abjecte voorbeelden uit het verleden'. "Ik ben als Hitler afgebeeld, er is een vergelijking met Goebbels gemaakt. Dat zijn abjecte vergelijkingen die ik niet heb gemaakt." Hij noemde de vergelijkingen 'totaal geschift en ongepast'.

Wilders constateerde dat er in de maatschappij en in zijn eigen partij onrust is over zijn uitspraken. "Natuurlijk is dat wat je niet wilt, maar ik ben van één ding overtuigd en dat is dat ik binnen de marges van de rechtsstaat, de wet en mijn verkiezingsprogramma's ben gebleven." De enige die daar anders over kan oordelen, is de rechter. En niet zijn collega-fractieleiders, aldus Wilders.

De PVV-leider sloot niet uit dat meer partijgenoten opstappen, ofschoon hij daartoe 'geen signalen' heeft. "Ik weet niet waar dit eindigt. Ik zie wat er gebeurt, dat er in mijn eigen partij mensen zeggen: dit maken wij niet meer mee. Maar ik weet één ding wel: of we nu met dertien, tien of vijf zetels eindigen, Geert Wilders zal doorgaan. Ik zal altijd, tot mijn laatste snik, mijn geluid laten horen."

Het opstappen van zijn partijgenoten noemde Wilders 'ontzettend jammer'. "Ik betreur dat zeer. Ik hoop dat het met een toelichting ophoudt of mensen op andere gedachten brengt. Want iedere partijleider wil dat zijn mensen natuurlijk bij elkaar blijven."

Een eventueel cordon sanitaire tegen de PVV noemde Wilders 'enorm ademocratisch'. Hij wees erop dat zijn partij bijna een miljoen mensen vertegenwoordigt. (Novum)